in

Dağ keçileri avcılara satılıyor!

Adıyaman doğasının vazgeçilmezi olan dağ keçileri ihaleyle avcılara satılıyor. Bölgede yaşayan yurttaşlar korudukları keçilerin yasalarla avlanılmasına tepki gösterdi.

Adıyaman’ın dağlık Tutdere bölgesinde yaşayan dağ keçileri, yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanınca çevre köylere ve ana yolun kenarına indi. Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine seyir halindeyken gözlenen dağ keçileri, yiyecek ararken avcıların hedefi olabiliyor. Koruyup beslenmelerine yardımcı oldukları keçilerin yasal ya da yasa dışı yollarla avlanmasına tepki gösteren merkeze bağlı Bağlıca köyü sakinleri, keçileri doğal yaşamın vazgeçilmezi sayıyor.

dag-kecisi2

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Milli Parklar İtiraf Etti

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 4915 sayılı kara avcılık kanununa istinaden, Adıyaman Şube Müdürlüğünce her yıl Aralık ayı içerisinde düzenli olarak envanter çalışmaları yapıldığını belirten Milli Parklar Adıyaman Şube Müdürü İsmail Kozan, envanter sonuçlarına göre belirlenen teke sayılarının av turizmi kapsamında ihale edilmesi için ilgili bakanlığa gönderildiğini belirterek, keçilerin avcılara satıldığını itiraf etti.

2016 Aralık ayında yapılan envanter sonuçlarına göre bölgede 3 bin 92 yaban keçisi bulunduğunu ifade eden Kozan, dağ keçilerinin av turizmi kapsamı dışında avlanmalarının yasak olduğunu, buna rağmen gerçekleşen avlanmalara idari para cezası ve tazminat cezası kapsamında yaklaşık olarak 15 Bin TL para cezasının uygulandığını ifade etti. Kış mevsiminde hayvanların aç kaldıklarını ve ana yollara kadar indiklerine işaret eden Kozan, vatandaşların duyarlı davranarak hayvanlara zarar vermemesini istedi.

“Avcılık Yasaklansın”

Bölgede yaşayan Bağlıca köyü sakinlerinden 60 yaşındaki Ali Çokgüler, yasal avcılığın da yasaklanmasını isteyerek, “Gelip hayvanları vuruyorlar, ancak nerden geldiklerini bilmiyoruz. Biz gidip dağlarda peşine de düşemiyoruz. Hayvanlar bu aylarda köyün yakınlarına kadar gelip burada otlanıyorlar. Bize zararları olmasına rağmen, biz onlara zarar vermiyoruz. Bağ bahçe zamanında bağa ve bahçemize zarar vermelerine rağmen biz kesinlikle hayvanlara zarar vermiyoruz. Bazen bağın, bahçenin, bostanın içindeler yine de karışmayız” dedi.

Yurt Dışından Geliyorlar

Bölge köylerinden hiç kimsenin keçilere zarar vermediğini söyleyen Ali Çokgüler, hayvanların avlanılmaması için devletin gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade etti. Hayvanların canına kast etmenin meşru olmadığını dile getiren Çokgüler, duyduklarına göre yurt dışından gelen yabancıların yasal avcılık çerçevesinde gelip bölgede avlandıklarını belirtti.

Teke Vurulunca Yavru Ne Yapsın?

Uzun zamandan beridir dağkeçilerinin bölgede yaşamlarını sürdürdüklerini belirten Bağılıca köyü sakinlerinden Ensari Uzun (48) ise, yasak avcılığa karşı mücadele konusunda yetkililerin yeterince duyarlı davranmadığını söyledi. Yasak avcılıkta olduğu gibi yasal avcılığında da keçi sürüleri için ciddi tehditleri barındırdığına dikkat çeken Uzun, “Bildiğimiz kadarıyla bu hayvanlar avcılık faaliyetleri temelinde firmalara veriliyor. Bu firmalarda gelip hayvanlar içerisinde gelişmiş tekeleri avlıyorlar. Şimdi bu hayvanların tekeleri, yani büyük güçlü hayvanlar olmadan yavruları karda rahat bir şekilde yürüyemez. Tekeler bu hayvanların önünde yürüyerek yolu açarlar ve yem bulurlar. Tekeler de avlandığı zaman dolayısıyla hayvanlar her türlü tehlike ile karşı karşıya kalıyorlar” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eski Zamanlarda Kuşlara Verilen Değer ve Osmanlı Kuş Sarayları

Arnavutköy’deki Ölüm Evinde Tutulan Köpekler Polislerin Gözü Önünde Çalındı!