in ,

Nilüfer Belediyesi ‘Deneysiz Belediyeler’ Arasında Yerini Aldı

Nilüfer Belediye Meclisinin Haziran Ayı Olağan Toplantısı’nda aldığı karar hayvanseverleri sevindirdi. Sokak hayvanları ile ilgili alınan karara göre, Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nde bakılan hayvanların, hiçbir şekilde laboratuvarlara gönderilmeyeceği yönündeki karar, oy birliği ile onaylanmış oldu. Bununla birlikte, Türkiye’de hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin sonlanması adına çalışmalar gerçekleştiren Deneye Hayır Derneği’nin “Deneysiz Belediye” projesi kapsamında Meclise giren konu, hayvanların lehine sonuçlandı. Alınan karar sonucunda, Nilüfer Belediyesi Türkiye’nin ilk ‘Deneysiz Belediyelerinden’ biri oldu.

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Nilüfer Belediyesi Artık ‘Deneysiz Belediye’

Nilüfer Belediye Başkanı Tugay Erdem, bugüne kadar Nilüfer Belediyesi sorumluluğunda olan hiçbir hayvanın laboratuvara gönderilmediğini vurgularken, “Üniversitelerden bazen koruma altındaki havyaların deney olarak kullanılmasıyla ilgili talepler geliyor. Biz şimdiye kadar koruduğumuz hiçbir hayvanı deney için bir kuruma vermedik. Ancak bir farkındalık oluşturmak ve örnek olmak için böyle bir kararı aldık” sözlerine konuşmasına yer verdi. Mecliste ayrıca satın alma sahiplen sloganıyla ilgili çalışmalar yürütüldüğü ve bu kapsamda teşvik edici adımlar atıldığı öğrenildi. Öyle ki sokakta yaşayan bir hayvanın hayatına dokunup, onu evinin bir ferdi yapan kişiler, Nilüfer Belediyesi’nin spor salonlarından indirimli yararlanabilecek. Başkan Erdem, “Sokak hayvanlarını sahiplenenleri, tesislerimizden yararlandırıp teşvik etmemiz gerekiyor. Bizim en büyük sorunlarımızdan biri sokak hayvanlarımızın sorunları. Muhtarlarımız gereken yardımı gösteriyor ama vatandaşlardan şikayetler alıyoruz. Hayvan haklarıyla ilgili yasa TBMM gündeminde. Bu yasa çıkınca daha sağlıklı kararlar alınabilecek. Mevcut yasa hayvanların alınıp gereken tedavisi yapılarak alındığı yere bırakılmasını öngörüyor. Biz bu işi iyi yapan kurumların başındayız. Yoğunluk çok olunca bazen sıkıntılar oluşabiliyor. Ekiplerimiz 4 ayda 550’yi aşkın kısırlaştırma yapmış. Ancak bölgemizde 7 bine yakın sokak hayvanı popülasyonu var. Yoğunluk çok olunca yetişmek de güç oluyor. Sokak hayvanları için yaşam alanı oluşturmak amacıyla ilgili bakanlıktan talebimiz oldu. Olumlu cevabın yakın zamanda gelmesini umut ediyoruz. Bu alanı oluşturunca daha geniş çaplı hizmet verebileceğiz. Barınağımızı da iyileştiriyoruz. Ama halkımız da can dostların sahiplenilmesi konusunda bize destek olmalı” dedi. 

Deneysiz Belediye Nedir?

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 3. maddesinin m bendinde ‘Deney hayvanı: Deneyde kullanılan ya da kullanılacak olan hayvanı’ olarak belirtilmiş ve bu hayvanlar hakkında kesin bir açıklama yapılmamıştır. Yasalarda, sokakta yaşayan can dostlarımızın deneylerde kullanılmasının herhangi bir yasak kapsamına alınmadığı görülmekte ve bu nedenle maalesef üniversitelerde, enstitülerde ve deney merkezlerinde bu hayvanlar denek olarak kullanılmaktadır. Bu kapsamda, sokakta yaşayan hayvanların sorumluluğunun yerel yönetimlerde olması, onlara büyük bir iş yükünün düştüğünün göstergesi haline geliyor. Korumakla ve bakmakla yükümlü oldukları hayvanları hiçbir merkeze, denek olarak göndermeyeceklerini teyit ettikleri halinde, örnek bir belediyecilik tasviri göstermiş oluyorlar. Deneye Hayır Derneği’nin başlattığı bu çağrıya sessiz kalmayan ve ‘Deneysiz Belediye’ adımını atan ilk yerel yönetim olan Didim Belediyesi, ‘Türkiye’nin İlk Deneysiz Belediyesi’ unvanını almıştır.

Umarız Didim Belediyesi’nin ilk adımı attığı ve Nilüfer Belediyesi’nin devam ettirdiği bu güzel çalışma, tüm belediyelerimize hoş bir örnek ve çağrı niteliğinde olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yuvasından Düşen Karga için Seferber Olundu

Doğa ile Mücadele Edebilecek Güç: Bambu