in ,

Işık Saçan İlginç Salyangozlar : Hinea Brasiliana

Işık saçan salyangozların varlığından haberiniz var mıydı? Işık saçan canlılar denildiğinde çoğumuzun aklına hepimizin görünce hayranlıkla izlediği fakat şimdilerde insanoğlunun faaliyetlerinden dolayı ileri boyutlara gelen ışık kirliliği sebebiyle asla göremediği sevimli ateşböcekleri gelecektir. Işık saçan salyangozlar hakkında hazırladığımız bu içeriği okuduktan sonra doğada ışık saçan daha bir çok hayvan olduğunu ve bunun nedenlerini öğrenip Hinea Brasiliana adındaki ışık saçan salyangozlar hakkında fikir sahibi olacaksınız. Işık saçma olayı olan ‘Biyolüminesans‘ olayını öğrenmeye ve Hinea Brasiliana’ları tanımaya hazırsanız devam edelim. 🙂

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Biyolüminesans Nedir?

Biyolüminesans kimya bilimi tarafından açıklanan kimyasal tepkimeler sonucunda ışığın bir kaynaktan etrafa yayılması olayıdır. Doğada ışık yayan kaynaklar belirli birtakım tepkimeler ile ışıklarını etrafa verirler. Kimya bilimi bu durumu ‘kimyasal ışıldama’ bilimsel adıyla ise “kemilüminesans” olarak adlandırıyor. Kemilüminesans olayına ateş gibi yanma tepkimesi sonucuyla etrafa ışık veren cansız bir elementi örnek verebiliriz. Peki ya hepimizin bildiği ateş böceklerinin ışık yaymaları olayını nasıl açıklayacağız ? Canlıların kimyasal tepkimeye girerek etraflarına ışık saçması olayını ise kimyacılar “Biyolüminesans” ismiyle tanımlıyor. Biyolüminesans olayını daha çok okyanuslarda yaşayan bir çok balık, karides, denizanası, ahtapot türlerinde görebilirken karada da Hinea Brasiliana adı verilen salyangozlar, ateşböcekleri veya bazı mantar türlerinin de biyolüminesans yaptıklarına şahit olabiliriz.

Hinea Brasiliana’yı Tanıyalım

Hinea Brasiliana’da karada biyolüminesans yapan salyangoz türlerinden. Işık saçan salyangozlar da denilen Hinea Bresialanalar sadece Yeni Zelenda ve Güneydoğu Avustralya’nın kayalık kıyılarında görülebilirler. Daha çok yüksek enerjili kıyılarda toplu gruplar halinde yaşamayı tercih ederler. Nemli alanlarda genellikle korunaklı olduklarını düşündükleri kaya diplerinde yaşarlar. Yapılan incelemelerden elde edilen bilgilere göre bu şahane salyangozlar saniyenin ellide birinden birkaç saniye uzunluğa kadar ışıklarını etrafa yayabiliyorlar. Özellikle başka canlılar veya nesneler tarafından rahatsız edildiklerinde mavi-yeşil ışıklar yayarak biyolüminesans olayını gerçekleştirirler. Minik salyangozlar bu yaydıkları ışık sayesinde yırtıcı canlıların da kafalarını karıştırarak hatta bazen onları korkutup kaçırarak kendilerini rahatlıkla koruyabiliyorlar.

Fiziksel Özellikleri

Kabukları oldukça kalın ev ağır olan ışık saçan yetişkin bir salyangozun boyu yaklaşık 21 mm uzunluğuna ulaşır. Dar konik kabuk yapısına sahip olan Hinea Brasiliana’nın kabukları kenardan uzaklaştıkça daha güçlü bir yapıya dönüşür. Kabuk rengi ise yavrularda sarı- kahverengi tonlarında ‘periostracum’ adı verilen bir madde ile korunurken salyangoz büyüdükçe bu madde aşınır ve ışık saçan salyangozların kabukları beyaz renge bürünmeye başlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul’da Papağan Operasyonu: 38 İskender Papağanı Kurtarıldı

Hayvan Hakları Yasası Meclis Tatile Girmeden Tamamlanacak