in ,

Yeşil Kertenkele Nasıl Bir Hayvandır?

Yeşil Kertenkele (Lacerta Viridisler) 35 cm’ye kadar çıkan, güneşi seven gündüz kertenkeleleridir. Yakalandıkları anda kaçmak yerine saldırmayı tercih ederler. Genel olarak agresif yapıya sahip canlılardır. Ekosistemi bozmamak açısından doğal yaşam alanında kalması önemlidir. Sonrasında doğaya salınmak şartıyla, hastalık sakatlık gibi durumlarda kısa süreli rehabilitasyon amaçlı gerekli şartlar sağlanarak bakılabilir. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Yeşil Kertenkele’nin çok göz önünde olan görülen bir tür olmadığını söyledi. Doğu Avrupa, Marmara Bölgesi ve Karadeniz’e uzanan bir yayılışı olan Yeşil Kertenkele’nin böcek ve yumuşakçalarla beslendiğini, zararsız ve zehirsiz bir tür olduğunu belirten Başkaya, testere gibi dişleri olan canlının bir şeyi ısırdığı zaman kolay kolay bırakmadığını sözlerine ekledi.

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Avrupa’nın İkinci en Büyük Kertenkelesi

Yeşil Kertenkele, Avrupa’nın en büyük kertenkelesi olan Benekli Kertenkele’den sonra Avrupa’nın ikinci büyük kertenkelesidir. Avrupa’nın güneyinde yaygın olan Yeşil kertenkele, Kuzey İspanya ve güney Fransa da başlayan ve Rusya’nın güneybatısıyla Almanya’nın kuzey kesimlerine kadar uzanan bölgede bulunur. Ülkemizde ise Trakya, Marmara, Orta karadeniz ve Batı karadenizde görülür. Habitatları orman, deniz kenarları ve diğer yeşillik alanlardır. Yeşil kertenkelelerin erkeğinin boyu 37 santim, bunun 25 santimini kuyruk oluşturur. Benekli kertenkelelerin boyu 60 santimi ve bunun 40 santimi kuyruğa aittir. Boyu 90 santimi bulanların görüldüğü de kaydedilmiştir.Benekli kertenkele çoğunlukla koyu yeşildir. Üzerinde sarı ve siyah benekler vardır.Yanlarda mavi benekler rozetler oluştururlar. Yeşil kertenkelenin başı iri, bacakları kalın ve parmakları özellikle arka ayaktakiler uzundur. Parmakların uzunluğu erkekte daha bellidir. Oysa tüm boy bakımından dişi, erkekten biraz daha büyüktür. Renkler değişiktir. Erkek genellikle parlak yeşil olmakla beraber dişinin yanları sarıdır. Rengi de sarımsı yeşil ya da kahverengi olabilir. Erkeğin kuyruk dibi belirli şekilde kalındır.

Yeşil Kertenkele Nerelerde Yaşar?

Yeşil Kertenkele özellikle koruların kenarında, toprağın çok kuru olmadığı yerlerde, kayaların arasında ve sert toprakta yaşar. Nehir kıyılarından hoşlanır, kırlarda, ıslak hendeklerin bulunduğu yerlerde de görülür. İyi bir tırmanıcı olan yeşil kertenkelelerin aynı zamanda usta bir yüzücü olduğu da biliniyor. Korktuğu zaman çekinmeden suya girer ve dibe sığınır. Yeşil kertenkele gündüzleri çok hareketlidir. Avlanır ya da güneşlenir. Ama güneş iyice kızgın bir hal aldığı zaman gölgeye çekilir. Ekim’den itibaren Mart ayına kadar erdeki deliklerde, ağaçların destek kökleri ya da çürümüş bitkilerin altında kış uykusuna yatar. Uyku süresi, kertenkelenin yaşadığı bölgenin güney kesiminde, kuzeydekinden daha kısadır.

Yeşil Kertenkele özellikle koruların kenarında, toprağın çok kuru olmadığı yerlerde, kayaların arasında ve sert toprakta yaşar.

Yeşil Kertenkele Neyle Beslenir?

Yeşil kertenkele böcek, örümcek, tahta biti, solucan ve diğer küçük omurgasız hayvanlarla beslenir. Ayrıca daha küçük kertenkeleleri ve ufak kemirici hayvanları da yer. Bazen kuş yumurtalarını kapar ve bunların kabuklarını güçlü çeneleriyle kırar. Yeşil kertenkeleler arada sırada sulu meyvelerden de yerler.

Yeşil kertenkele böcek, örümcek, tahta biti, solucan ve diğer küçük omurgasız hayvanlarla beslenir.

Yeşil Kertenkelelerde Üreme

Kertenkeleler 2 eşeyli olarak üreyen hayvanlardır. Tüm kertenkelelerde üreme organları mevcuttur. Kertenkelede döllenme durumu genellikle vücutlarının içerisinde meydana gelir. Lacerta viridislerib üreme sezonları Nisan ayında başlar ve Hazirana kadar sürer. Erkeklerin boyun altları, dişileri çekmek için Kobalt Mavisi rengini alır. Oldukça renkli ve ilgi çekici olurlar. Sürüngen, bunu erkekler arasındaki birçok kavgada bir tehdit aracı olarak kullanır. Erkek dişilere karşı da aynı korkutucu gösteriyi yapar. Zaten karşısındakinin buna uysalca karşılık vermesi yani aynı tehlikeli tavırları takınmaması erkeğe onun dişi olduğunu açıklar. Bundan sonra dişi kertenkele kendi yumurtasını saklamak için güvenli bir ortam arayışına girerek yumurtalarını güvenli bir şekilde saklamak için uygun yer bulur. Çiftleşmeden kısa bir süre sonra dişi yumuşak toprağa 1,8 santim boyunda, donuk beyaz, oval biçimi yumurta bırakır. Yeşil kertenkele güvenli ortamı bulduğu zaman tek bir seferde 5 ila 6 adet yumurta üretebilir. Yumurtasını toprağın altına bıraktıktan sonra kertenkele yumurtası 10 gün boyunca burada kalır. Yumurtaların gelişmesi için gerekli olan sıcaklık 17 ile 23 derece arasında değişkenlik gösterebilir. Dişi, yumurtalarının yanında bekler. Hatta oradan uzaklaştırılsa bile tekrar geri döner. Sezon bittikten sonra yumurtalar ortalama 75 günde çatlar. Çıkan yavrular 5-8,75 santim boyunda olur ve koyu kahverengi olurlar. Ergenleşme ile birlikte rengi de yeşile döner.

Çiftleşmeden kısa bir süre sonra dişi yumuşak toprağa 1,8 santim boyunda, donuk beyaz, oval biçimi yumurta bırakır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayvanları Koruma Kanun Teklifi TBMM’de

Bozüyük Belediyesi Veteriner İşlerinden Alkışlanacak Hareket