in

Görünce İçimize Neşe Katan Türkiye’nin Yeşil Papağanları

Şu an İstanbul’da papağan görmek normal karşılansa da bu durum bir kaç yıl önce daha farklıydı. İstanbul’daki koruları ziyaret edenler ilginç bir kuş sesi duyup kafalarını kaldıdıklarında papağanlarla karşılasınca epey şaşırıyorlardı. Tabi halen papağan görünce şaşıranlar olabilir.

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Papağan gördüğünüz ilk an, papağanın bir evden kaçmış olabileceğini düşünebilirsiniz. Ama kafanızı biraz daha kaldırınca bu papağanın yalnız olmadığını fark edeceksiniz. Koloniler halinde yaşayan ve ana vatanı Afrika ve Hindistan olan bu yeşil papağanlar ülkemize yılllar önce geldi ve belli bölgelerde onları sık sık görebilirsiniz..

Kağıthane’de bir papağan

 

Ülkemizde görülen 2 tür papağan türü vardır; Yeşil papağan ve İskender papağını. İskender papağanı da diğer papağan türü gibi yeşildir. Ancak yeşil papağan türüne göre daha iridir.  Eğer papağanların olduğu yerde yaşamıyor da ziyarete gidiyorsanız papağanları görünce heyecana kapılmanız normal. Çünkü ülkemizde kafeslere hepsedilen ve videolardan gördüğümüz bu kuşları doğada görmek oldukça şaşırtıcı olabiliyor.

Üsküdar’da bir papağan ailesi

Yeşil tüylü, kırmızı gagalı bu papağanların ülkemize gelişi hakkında birçok rivayet var. İnanılan en güçlü rivayet, 1997 yılında havaalanına giden papağan yüklü kamyonun devrilmesi sonucu 200 kadar papağının özgürlüğe kavuştuğu. Bir başka rivayete göre ise Hindistan’dan Rusya’ya giden papağan yüklü bir gemi boğazdan geçerken içerisinden yüzlerce papağan kaçıyor.

Fotoğraf: Yusuf Özbey

Papağanların Osmanlı döneminde saraylarda bakıldığı biliniyor ancak bu konuyla ilgilide resmi bir kaynak yok.

Fotoğraf: Umut Güngör

Rivayetlerin hangisi doğru bilmiyoruz ama iyi ki ülkemizin ağaçlarında bu güzel canlıları görebiliyoruz. İyi ki ormanlarımız da özgürce kanat çırpabiliyorlar.

Papağanlar ülkemizde sadece İstanbul’da değil Ankara, İzmir ve birçok farklı ilde de görülüyor. Ülkemizde papağanlar karga ve martılar ile rekabet içerisinde olabiliyor. Yani bağıran bir papağan duyuyorsanız muhtemelen yaşlı bir kargaya laf yetiştirmeye çalışıyordur. 🙂

İzmir Bornova’da bir papağan

Her canlı gibi papağanlar da doğalarında özgürce yaşamalıdır. Maalesef ülkemizde paapğanların bulunduğu koruluk alanlarda papağanları yakalamak için tuzaklar kurulabiliyor. Lütfen bu tuzakları gördüğünüzde ya da papağan yakalamaya çalışan birini gördüğünüzde ilinizin Orman ve Şu İşleri Müdürlüğüne haber verin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dört Köpeği için İçinde Havuz da Bulunan Mini Bir Villa İnşa Eden Fedakar Baba

Türkiye’deki Endemik Bitkinin Yüzde 10’u Niğde’de