in

Ben Biliyorum Zaten

willlly

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

İnsan evde 4 kedi ile birlikte yaşayınca, kedi davranışları hakkında bir nevi ‘uzman’ oluyor.

Tabii “uzman oluyor” dediysek de, bu işin ilmini almış kişilere saygıda kusur edeceğiz anlamı çıkarılmamalı bu kelamdan…

İşin ehlinden gelen bilginin her zaman altın gibi değeri vardır bizde.

Şöyle ki; geçtiğimiz günlerde Japon uzmanların 49 kedi üzerinde yaptıkları bir araştırmanın sonuçları yer buldu medyada.

Kyoto Üniversitesi’nden psikolog Saho Takagi, kedilerin de köpekler gibi geçmişteki belirli bir deneyimin anılarını kullandıklarını, bunun da insanlar gibi epizodik hafızaya sahip olabileceklerini gösterdiğini söylüyor.

Takagi üstelik ortaya ilginç bir teori atarak kedilerin insanlar gibi deneyimlerini hatırlamaktan keyif alıyor olabileceklerine de dikkat çekiyor.

Yapılan araştırmanın temeli; 49 kedinin 15 dakikalık bir aradan sonra hangi kaptan yemek yediklerini ve hangilerine dokunulmadığını hatırlama kabiliyetlerinin test edilmesine dayanıyor.

Ve testler sonucunda, kedilerin yiyecek kaplarına ilişkin “ne” ve “nerede” bilgilerini hatırlayabildikleri görülerek, buradan da kedilerin epizodik hafızaya sahip oldukları sonucuna varılıyor.

Bu arada ‘epizodik hafıza’ anısal bellek anlamına geliyor. Gelmesine de…

Ben bunun böyle olduğunu zaten biliyorum.

Dedim ya 4 kedim var diye…

Her birinin mama kabı ayrı.

Herkes kendi mama kabı konusunda çok hassas. Mama saati geldi mi, hepsi kendi kabının başına koşar ve hakkına düşeni bekler. Burada epizodik hafızadan söz edebiliriz yani…

Ama, eğer haylazlık saatimiz gelmişse…

Eskaza eğer canımız evi talan etmek istiyorsa, Saho Takagi’nin söylediği ‘epizodik hafıza’ bizimkilerde yerini başka bir ‘şey’e bırakır…

Beşir Willy’nin, Willy Pascal’ın, Pascal Suzi’nin, Suzi Beşir’in tabağına saldırır. Aksiyon bununla da bitmez tabii. O arada mama kapları devrilir, sağa sola yuvarlanan mamaları yakalamak için havada çeşit çeşit perendeler, düz taklalar atılır. Yetmez, su kapları devrilir… Sonra yere dökülen sular içilir…..

‘Keyif Teorisi’ni de ortaya atan, Kyoto Üniversitesi’nden psikolog Saho Takagi benim ‘şey’ dediğim bu halimizi görse, durumu Türkçe meali ‘anlamsal bellek olan; kurallar, genellemeler, kavramlar, problem çözme becerilerini yöneten ‘semantik hafıza’ya bağlar mı ki!..

Yani ‘kedilerde sadece anısal değil, anlamsal bellek de olabilir’ der mi?

Diye sorarım ben!.. Naçizane!..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Snapchat Filtreleriyle Tanışan Kedilerin Komik Halleri

Bilecik’te Köpekler Öldürülüyor