in

Hayvanlar Aleminde Anneliğin Bin Bir Türü

Yavrusu söz konusu ise geri kalan her şey teferruat onlar için. O anda dünyanın en cesur varlığı onlar olur. Yavrularını dünyanın geri kalanından korumak için bütün içgüdüleri ile tetikte beklerler. Bir cana hayat vermek yetmiyor onu hayata hazırlamak ve hayata karıştırmak da annelerin en büyük görevi. İşte bu yüzden anneler günü tek bir türe mal edilemez. Tüm canlılar için çok değerli, mutluluk verici ve bir o kadar da zahmetli bir süreçtir annelik. Ve de biyolojik olarak çocuğu olanların değil, tüm canlara evlat sevgisi ile sarılabilen tüm  «dişi» varlıklara ait bir duygudur.  

Dünya aleminde, türlere göre pek çok şey farklı olabilir ama annelik aynı…

İşte hayvanların birbirinden güzel annelik halleri 🙂

Anne kedi ve yavrusu

Doğdukları zaman kör ve son derece savunmasız olan kedi yavruları anneleri tarafından özenle korunuyor. Anne kedinin, yavrularını korumak için çok az uyduğu bilinirken, onların sıcak kalmaları ve acıktıklarında her an süt emebilmeleri için karnına yakın bölgelerde durmalarını sağlamaya çalışması dikkat çekiyor. Kendilerine bakacak duruma gelene kadar yavrularını özenle koruyan dişi kedilerin, tehlike anında yavrularını güvenli yerlere taşımaları annelik hissinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

anneligin-binbir-turu-kedi

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.


Anne kaplan ve yavrusu

Kedigillerin en etkileyici türlerinden biri hiç şüphesiz kaplanların anneliği… Anne kaplanlar yavrulara tek başlarına bakıyorlar ve erişimi zor yerlerde saklıyorlar.

anneligin-binbir-turu-kaplan


Anne Çita ve yavrusu

Anne çita yavrularını yetiştirdiği dönem boyunca çok büyük fedakarlıklarda bulunur. Onları besleyebilmek için çoğu zaman aç kalır ve kilosunun yaklaşık olarak yarısını kaybeder. Hatta gerekirse kendi hayatını yavruları için feda eder. Örneğin bir aslan, kimi zaman çita yavruları için büyük bir tehlike olabilir. Anne çita böyle durumlarda hiç düşünmeden kendini aslanın önüne atar. Hayatını tehlikeye atarak aslanın dikkatini kendine çeker ve yavrularına kaçmaları için zaman kazandırır.

anneligin-binbir-turu-cita


Anne köpek ve yavrusu

Dişi köpekler, yavrularını hiç bir şekilde bırakmak istemezler ve güvende olmalarına çok önem verirler.

anneligin-binbir-turu-kopek


Anne penguen ve yavrusu

Dişi penguenler doğumdan sonra yavrularından ayrılırlar. 3 ay sonra dişiler kursağı tamamen avladığı yiyeceklerle dolu olarak geri dönerler. Bu depoladığı yiyecekleri yavrusunun önüne boşaltır ve yavru ilk gerçek yemeğini yer. Dişinin geri dönmesiyle erkeğin bir an önce yavruyu terk ederek kendi işine döneceği düşünülebilir. Ancak böyle olmaz, erkek 10 gün kadar daha yavruya bakar. Onu ayağının üzerinde korumaya devam eder. Sonrasında ise, yaklaşık 4 aylık açlık döneminden sonraki ilk yemeğini yemek üzere denize döner.

anneligin-binbir-turu-penguen


Anne maymun ve yavrusu

Anne maymunlar yavrularını her yere sırtlarında taşıyabilir. Hatta tehlike anında yavrularıyla birlikte ağaca zıplayabilir ve tırmanabilir.

anneligin-binbir-turu-orangutan


Anne fare ve yavrusu

Yavru fareler annelerinin memelerine sımsıkı yapışırlar ve genellikle saatlerce bırakmazlar. Eğer aile tehdit edilirse anne yavrularını alarak kaçabilir. Yavrular öyle bir sarılırlar ki, anne yavruları bacaklarının arasında taşıyabilir. Güvenlikli bir ortama gittiklerinde ise anne defalarca gidip gelerek arkada bir yavru kalmış mı diye bakmaya gider.

anneligin-binbir-turu-fare


Anne timsah ve yavrusu

Dişi timsahlar yumurtaların üzerini topladığı bitkilerle örter. Sonra yumurtaları için tehlike oluşturabilecek hayvanlara karşı yuvayı gözetlemeye başlar. Yumurtalar çatlamak üzereyken yavrularının seslerini duyan timsah, yuvanın üzerindeki bitkilerden oluşan örtüyü kaldırır. Yavrular hızla yukarı doğru tırmanırlar ve anne timsah yavrularını ağzına alarak onları suya kadar ağzının içindeki kesede taşır.

anneligin-binbir-turu-timsah


Anne su aygırı ve yavrusu

Anne su aygırları yavrusuna şekil vermek, kendisine bağlamak için ilk günlerde özellikle güçlü bir şekilde yavrularını savunur ve hiçbir su aygırını yaklaştırmaz. Sonradan ikisi de gruba katılır. İlk haftalarda yavru sadece anne sütü ile beslenir, yavaş yavaş buna bitkisel besinler eklenir. Yaklaşık bir yılın sonunda genç, sırf bitkisel gıda ile beslenir. Genç bir hayvan yedi yıla kadar bir süre annesinin çevresinde kalır.

anneligin-binbir-turu-suaygiri


Anne ayı ve yavrusu

Kutup ayılarının dişilerinin yavrularını korumak ve onları büyütmek için verdikleri çaba dikkat çekici. Karların altına yuva yapan dişi kutup ayısının, kış uykusuna girdiği bu dönemde hiç enerji harcamamak ve yavrularının daha iyi beslenmesini sağlamak için metabolizmasını düşürdüğü, 7 ay boyunca metabolizmasındaki yağı, proteine çevirdiği biliniyor.

anneligin-binbir-turu-kutupayisi


Anne zürafa ve yavrusu

Doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde anne zürafa, zamanını yavrusunu yalayarak ve koklayarak geçirir. Bu şekilde hem yavru temizlenmiş olur hem de annesinin kokusunu öğrenir. Bu koku, anne ve yavrunun kalabalık bir sürünün içinde birbirlerini bulmaları gerektiğinde işe yarayacaktır. Herhangi bir sıkıntılı durum içerisinde bulunan yavru, annesinin dikkatini çekmek için çeşitli sesler çıkarır. Annesi de onu sesinden hemen tanır ve yardımına koşar. Zürafalar yavrularını hiç yanlarından ayırmazlar. Saldırıya uğradıklarında yavrularını vücutlarının altına iterler ve ön ayakları ile düşmanlarına sertçe vurarak saldırırlar.

anneligin-binbir-turu-zurafa


Anne fil ve yavrusu

İlk birkaç gün yeni doğan yavru ayakları üstünde çok dengeli duramaz ve annesinin desteğine gereksinim duyar. İyi göremediği için dokunma, koklama ve işitme duyularından yardım alır. Kıvrılıp duran hortumu üzerinde çok büyük bir kontrolü yoktur ve hortumuna takılıp tökezleyebilir. İki haftalık olduğunda daha dengeli yürür ve hortumunu kontrol edebilir. Bu süreçte annesine hâlâ çok bağımlıdır ve yanından ayrılmaz. Anneleri de onları asla yalnız bırakmaz.

anneligin-binbir-turu-fil


Anne geyik ve yavrusu

Geyik yavrusu doğumunu izleyen ilk yirmi dakika içinde ilk adımlarını atar. Anne geyik yavrusunu üzerinde koku kalmayıncaya kadar yalayarak temizler böylece avcı hayvanların yavruları bulmasını engeller. Yavru geyik bir hafta kadar otların içinde gizlenmiş olarak kaldıktan sonra annesi ile birlikte yürüyebilecek kadar güçlenir. Anne ve yavru yaklaşık bir yıl kadar birlikte kalır. Erkek yavru bir daha asla annesini görmez ama dişi yavru daha sonra bazen kendi yavrularıyla birlikte annesinin yanına gelerek küçük sürüler oluşturur.

anneligin-binbir-turu-geyik


Anne balina ve yavrusu

Balina yavruları suyun altında bir seferde bir dakikadan fazla kalamazlar. Bu da beslenmelerinde problem oluşturur. Yavrular genellikle sütü, annelerinden emerler. Yavrunun boğulmaması için bu olay yüzeye yakın bir yerde ve aynı zamanda balinalar yavaşça yüzerlerken gerçekleşir. Yavrunun suyun içinde boğulmadan beslenebilmesi için anne balinanın ona yardım etmesi gerekir. Anne bu yardımı sütü yavrunun ağzına fışkırtarak sağlar.

anneligin-binbir-turu-yunus


Anne yılan ve yavrusu

Dev cüsseli yılanlar arasında ilk sırada yer alan pitonun dişisi de yavrularını korumak için özel hassasiyet gösteren hayvanlar arasında yer alıyor.

Bir seferde onlarca yumurta yumurtlayan dişi pitonun, yavruları yumurtadan çıkana kadar yumurtaları hassas şekilde korurken hava sıcaklığına göre de yumurtaları serinletmek veya ısıtmak için çaba harcadığı biliniyor.

anneligin-binbir-turu-piton

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anneler Gününe Özel: Harika Köpekler ve Anneleri

10 Fotoğrafla Farklı Türlere Annelik Yapan Koca Yürekli Hayvanlar