in

Sahipsiz Hayvanlara Yönelik ‘Rehabilitasyon Çalıştayı’ Düzenlendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, sokak hayvanlarının sorunlarını ortaya koyarak, ilgili kurumlar olarak ortak çözüm önerisi sunmaya yönelik bir çalıştay düzenledi. İlk çalıştayı belediye ve akademisyenlerle gerçekleştiren Müdürlük, ikinci çalıştayda Sivil Toplum Kuruluşlarıyla buluşacak.

sahipsiz-hayvan-calistayi-ajanimo-1

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürlüğünce, sahipsiz hayvanların rehabilitasyonunun ele alınacağı “1. Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Çalıştayına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Marmara Bölgesi’ndeki il belediyelerinin yetkilileri ve veteriner hekimler katıldı.

WOW İstanbul Hotel’de gerçekleşen Çalıştayda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, hayvanların yaşam haklarının korunmasını önemseyen Bakanlığın, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi doğrultusunda, 1 Temmuz 2004’te Hayvanları Koruma Kanunu’nu çıkardığını belirtti.

sahipsiz-hayvan-calistayi-ajanimo-2

Kanunun Türkiye’de hayvan hakları konusundaki ilk yasal düzenleme olduğunu hatırlatan Yıldırım, kanunda sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için yerel yönetimlerinin sorumluluklarını içeren hükümlerin yer aldığını anlattı. Bunun yetersiz olduğunu ve revize edilmesi gerektiğini konuşmasına ekleyen Yıldırım, ülkede artan çevre sorunlarıyla birlikte hızlı kentleşme süreci sonucunda doğal yaşama ortamlarını kaybeden sahipsiz sokak hayvanı sayısının arttığına dikkati çekti.

Hayrettin Yıldırım yaptığı konuşmada, “Ülkemizde toplam 65 bin hayvan kapasiteli 200 sahipsiz hayvan bakımevi bulunmakta olup, yaklaşık olarak 800 bin sahipsiz köpeğin bulunduğu tahmin ediliyor. Bakanlığımızca sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması maksadıyla 2009-2011 yılları arasında belediyelere 4 milyon 311 bin lira ödenek aktarılmış ve 53 bin 762 adet hayvan kısırlaştırılmıştır. 2009-2015 yılları arasında da hayvan bakımevi yapımı için, Gümüşhane, Rize, Isparta, Elazığ gibi il belediyelerinin de içinde yer aldığı toplam 38 belediyeye 18 milyon 983 bin 715 lira ödenek tahsil edildi. 2016 yılı için hayvan bakımevi maksadıyla belediyelere 4 milyon ödenek tahsis edilmesi ayrıca hayvanların kayıt altına alınabilmesi amacıyla 2016 yılı içerisinde, 1 milyon 310 bin lira değerinde, mikroçip ve kulak küpesi alınarak ücretsiz olarak belediyelere dağıtılması planlanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

sahipsiz-hayvan-calistayi-ajanimo-4

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu da İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü çerçevesinde, çalıştayı düzenlediklerini dile getirdi.

Çakıroğlu, Osmanlı döneminde hayvan haklarına sahip çıkıldığını anlatarak, “17. yüzyılda Osmanlı topraklarına seyahat etmiş olan Fransız avukat Guer, Osmanlıların hayvanlara besledikleri ilgi ve şefkatten, onlar için yaptıkları hayret verici hizmetleri anlatırken, çarpıcı bir misal olarak Şam’da gördüğü kedilere ve köpeklere mahsus hastaneden şaşkınlıkla söz etmiştir. Görüldüğü üzere, sahipsiz kedilere, dağ başlarındaki aç kurtlara yiyecek hazırlayarak ve sakat leylekleri tedavi etmek için müesseseler bina eden bir tarihimiz var. Bugün burada gerçekleştireceğimiz bu çalıştayın da böyle güzel sonuçlar doğurmasını temenni ediyor, sahipsiz hayvanların durum analizini yaparak, değerli katılımcıların katkılarıyla çok güzel çözüm önerileri ortaya koyacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

sahipsiz-hayvan-calistayi-ajanimo-5

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun ise çalıştaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

“Çalıştayda sahipsiz hayvanlarla ilgili kamu kurumları olarak, neler yapılıyor ve sorunlar nelerdir? Bunları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesinden hocalarımız, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve Marmara Bölgesi Yerel Yönetimleri ile tartışmayı ve raporlamayı hedefledik.

1. Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Çalıştayı’nın, burada paylaşılacak olan deneyim, sorunlar ve önerilerle verimli geçeceğine inanıyoruz. Hayvan Rehabilitasyon Hizmetleri
Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü olarak, 6 Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi birimimizde, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarımızı, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda yürütüyoruz.

Bu çerçevede sahipsiz hayvanların aşılama, kısırlaştırma, tedavi, bakım ve beslenmesi yapılıyor. Mikroçip uygulanarak elektronik ortamda hayvanlar kayıt altına alınarak ve küpe takılarak işaretleniyor. Sahipsiz hayvanlar isteyen kişilere sahiplendirilmekte, sahiplendirilemeyen hayvanlar ise bu işlemlerden sonra alındıkları ortama bırakılıyor.”

sahipsiz-hayvan-calistayi-ajanimo-7

Coşkun, yaptıkları çalışmalara değinerek, “Bu kapsamda, Başkanlığımızın bütçede bize sağlamış olduğu imkanlar doğrultusunda geçmiş yıllara oranla iki kat artış yaparak, 2015 yılı itibari ile 33 bin 241 tedavi, 34 bin 590 aşılama, 21 bin 526 kısırlaştırma ve 987 hayvan ise sahiplendirme yapıldı. Osteosentez Cebeci Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi birimimizde 2014 yılı Ocak ayı itibarıyla kırık operasyonları yapılmaya başlanmış olup, 2015 yılından bugüne kadar 5 bin 900 hayvan bu birimimize getirildi. Bin 100’ü osteosentez operasyonu ile tekrar sağlığına kavuşturuldu.” ifadelerini kullandı.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=rSby2__twWw

İkinci çalıştayın tarihi henüze kesinleşmese de  STK’larla bir araya gelinecek. Sahipsiz hayvanlara yönelik sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü çalıştayda, çeşitli analizlerin yapıldığı çalıştayda sorunların ana kaynağına değinilerek, nedenler ve sonuçlar ortaya konuldu. İnteraktif bir şekilde yürütülen ve ilgili kurumların düşüncelerinin rapor haline getirileceği çalıştay, Cebeci Barınağı ziyaretiyle sona erecek.

Yorum

Yorum Ekle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçi Reçel

Fillerin Çocuk Kahramanı Taegen Yardley