in

Kedilerde Şaşılık Bazen Ölümcül Sorunların Habercisi Olabiliyor

Şaşı kediler herkes tarafından çok sevimli bulunuyor ki bu da gayet normal zira şaşılık zaten sevimli olan kedi dostlarımıza bambaşka bir şekerlik katıyor. Çoğu zaman genetik olarak ortaya çıkan şaşılık ile özellikle Siyam kedilerinde diğer kedilere kıyasla çok daha sık karşılaşılıyor. Ayrıca Himalaya ve İran kedilerinin de şaşılığa genetik yatkınlığı bulunuyor. Doğuştan gelen şaşılık genellikle herhangi bir soruna neden olmazken özellikle sonradan gelişen şaşılık ise çok ciddi sorunların habercisi olabiliyor, dolayısıyla eğer kedi dostunuzun gözlerinde aniden şaşılık ortaya çıktıysa bunun sevimli bir şey olduğunu düşünmek yerine zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız kedinizin hayatını kurtarmanızı sağlayabilir.

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Siyam kedilerinin şaşılığa genetik yatkınlığı var.

Nedenler

Kedilerde sonradan ortaya çıkan şaşılığa neden olabilecek hastalıklar şunlar;

  • Hidrosefali yani beyinde su toplanması
  • İç kulak hastalıkları
  • Kedi lösemisi virüsü
  • Sinir hasarı
  • Beyin kanseri
  • Sinir sistemindeki tümörler
  • İltihap

Ayrıca her şaşı doğan kedinin sağlıklı olmama olasılığı da var çünkü Gözler, kaslar veya beyin gelişiminde doğum kusuru da şaşılığa yol açabiliyor. Bunun yanı sıra yaralanma neticesinde gelişen göz hasarları da şaşılığa neden olabiliyor. Dolayısı ile kedi dostunuz şaşıysa her halükarda muhakkak veteriner hekime götürüp şaşılığın altında herhangi bir sağlık sorunu yatıp yatmadığını öğrenmeniz gerekiyor, zira yukarıda saydığımız şaşılığa neden olabilecek hastalıkların hemen hepsi ölümcül seyredebilme riski taşıyor.

 

Şaşılık ile birlikte ortaya çıkan belirtilere dikkat etmek çok önemli

Kedi dostunuzda şaşılığın yanı sıra bazı başka belirtiler de bulunuyorsa bu ciddi bir sağlık sorunu yaşadığı anlamına gelebilir. Eğer kedi dostunuzda şaşılığın yanı sıra aşağıdaki belirtilerden biri yada daha fazlası varsa hiç zaman kaybetmeden veteriner hekime gitmeniz gerekir.

  • Yürüme zorluğu
  • Kafayı herhangi bir yöne eğme
  • İştah kaybı
  • Nöbetler
  • Halsizlik

Tedavi

Eğer kedi dostunuzun şaşılığı doğumsal ve sorun yaratmayan türden değilse tedavisi için öncelikle altında yatan nedenin teşhis edilmesi gerekir. Veteriner hekim yapacağı muayene ile kedi dostunuzun şaşılığının altındaki nedeni teşhis ettikten sonra teşhisine uygun bir tedavi uygulayacaktır.

 

Yorum

Yorum Ekle
  1. Yavru bir kedim vardi. Diğer yavrularımla birlikte bahcede idi ancak bir süre sonra gözlerinin ara ara şaşı olur bir iki dk sonra düzeldigini gördüm. Hayvan birden ortadan kayboldu. Halbuki diğerlerinden hiç ayrılmazdi. Aylar geçti ancak hala üzülüp merak ediyorum. Hastalığı vardı da acaba bir yerlerde oldu mu. Cevabınız benm için çok kıymetli. Şimdiden teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manisa’da Bir Köpeğe Organları Dışarı Çıkana Kadar Sürükleyerek İşkence Ettiler

‘Rüzgâr’ Geçirmeyen Mahalleler