in

Kanarya mı Uçacak Yoksa Kartal mı?

Herkes bilir; Fenerbahçe’nin simgesi ‘Sarı Kanarya’dır, Beşiktaş’ın ise ‘Kara Kartal’… Bu akşam Kadıköy’de oynanacak derbi öncesinde bu simgelerin nereden geldiğini hatırlatalım istedik…

derbi-ajanimo1

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

“Hey Yavrum Kanaryama Bak, Yine Uçtu”

Fenerbahçe’nin simgesi sarı kanarya da “Uçan kaleci” olarak tanınan ünlü kalecileri Cihat Arman’dan geliyor. Fenerbahçe Müzesi Müdürü Alp Bacıoğlu, sarı kanaryanın öyküsünü şöyle anlattı:
“1939 yılında Fenerbahçe’ye transfer olan kaleci Cihat Arman, 1952 yılına kadar oynuyor. O dönemlerde Türkiye’nin en iyi kalecisi olan Arman’a ‘Uçan kaleci’ deniliyor. Arman, sahaya genellikle kanarya sarısı formasıyla çıkıyor. Lacivert forması da var ancak bu sarı forması daha çok biliniyor. Bir maçta Arman, kalenin 90 olarak tabir edilen köşesine giden top adeta uçarak çıkarıyor. O sırada taraftarlardan birisi, ‘hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu’ diye bağırıyor. Bu kanarya zihinlerde yer ediyor. 1952 yılında Fenerbahçe genç kadro kuruyor. Bu kadro, ardı ardına şampiyonluğunu kovalayınca basın, kanarya sembolünü telaffuz etmeye başlıyor. Basın, o dönemlerde iyi maçlar çıkaran takımla ilgili ‘sarı kanaryalar yine güzel oynadı’ şeklinde haber yazınca kanarya tam anlamıyla simge olarak kalıyor.”

“Haydi Kara Kartallar” diyen Balıkçı Mehmet’in Tezahüratı…

Beşiktaş’ın simgesi olan kara kartalın çıkış noktası ise bir taraftarın tezahüratı. 1940-41 sezonuna gençleştirilmiş ve yenilenmiş kadrosuyla giren Beşiktaş, haftalar ilerledikçe puan farkını açıyor ve ligdeki liderliğini sürdürüyor. Bitime 5 hafta kala Süleymaniye ile 19 Ocak 1941 Pazar günü Şeref Stadı’ndaki maçta Beşiktaş, yine güzel bir oyun ortaya koyuyor.

Maçın ikinci yarısının ortalarında Beşiktaş takımı, önde olmasına rağmen rakip kaleye bitmek tükenmek bilmeyen hücumlar gerçekleştirdiği sırada siyah beyazlıların akın yönü olan Şeref Stadı’nın Atatürk panosu bulunan tarafındaki tribününden bir taraftar, “Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar” diye bağırıyor.

Şeref Stadı’nı dolduran binlerce taraftar ve maçı takip eden gazetecileri bir anda etkileyen balıkçı Mehmet Galin’in bu tezahüratı, o maçtan sonra Beşiktaş’a sembol oldu. 6-0’lık galibiyetin ardından Beşiktaş’ın sembolü “Kara Kartallar” oldu.

Tezahürat Yapan Kuşlar

Derbi maçların öncesi ve sonrası sosyal medya mecraları da taraftarların paylaşımlarıyla dolup taşıyor. Sadece taraftarlar değil onların hayvan dostları, özellikle konuşabilen kuşları da bu heyecana ortak oluyor.

Mesela bu karga yavruyken sokakta bulunmuş ve Beşiktaş Kartal Yuvası Restaurant’ın çalışanlarınca büyütülmüş.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=qn0nIDtpiTE

Bu minik sarı kuş ‘kanarya’ olmasa da “Fenerbahçe Şampiyon” diyerek Fenerbahçeli dostuna eşlik ediyor.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=WCSRedl7tjM

Peki ‘Dembaba’ tezahüratına melodisiyle eşlik eden ve ‘Kartal gol, gol, gol’ diyen bu papağana ne demeli?

httpvh://www.youtube.com/watch?v=oktkiENzbKI

‘Dembaba’ diye coşan papağan olur da ‘Fenerbahçe Marşı’nı söyleyen papağan olmaz mı?

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ZlFJKvGkKik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayvanların Gözünden Doğa Alemi

İnsanlarını Bulan Hayvanların Mutluluğu Görülmeye Değer