in , ,

Yavru Köpek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Köpek beslerken dikkat edilmesi gereken birçok önemli husus bulunmaktadır. Ancak yavru köpek beslenmesin de daha dikkatli olmak gerekmektedir. Bunun nedeni ise yavru köpeklerin tam olarak sistemlerinin oluşmamış olması ve hassas bir dönemde olmalarıdır. Bu dönemde yavru köpeğinizi en iyi şekilde beslemeniz gerekir. 4 ve 6 haftalık olunca bu farkı gözlemlemeniz daha kolaylaşacak ve biraz daha büyüyünce köpeğiniz besin ve sağlık konusunda daha az sıkıntı yaşayacaktır. Bazen annesi tarafından bırakılan ya da doğum sırasında annesi ölen yavru köpekler olmaktadır. Özellikle ilk aşamalarda beslenme çok önemlidir.

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Yavru Köpek Beslenmesinde İlk Adım

Köpekler çok gelişmiş bir sindirim sistemi yapısına sahiptir. Ancak bu sistemin tam yerine oturması için belirli şeyleri yapmak gerekir.

Öncelikle her köpeğin kendine özgü beslenme şekli bulunmaktadır. Bu yüzden köpeğin türü, ihtiyaçları ve yapılması gerekenleri öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer dikkat edilmez ise köpeğin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bu durumun önüne geçebilmek için beslenme şekilleri eksiksiz olarak uygulanmalıdır.

 

İlk 6 Haftalık Süreç

Bu süre yavru köpek için çok önemlidir. Bunun nedeni ise köpeklerin sindirim sistemlerinin bu dönemde oluşmaya başlaması ve diğer organlarının gelişme dönemidir. İlk 6 haftalık süreci çok iyi değerlendirmelisiniz. Eğer annesi yok ise onu süt ile beslemelisiniz. Yavru köpeklere uygun olarak biberonlar satılmaktadır. Çok soğuk ve çok soğuk olmayacak şekilde süt takviyesi yapabilirsiniz. Ancak süt içirirken, biberonu 45 derecelik açı ile tutmalısınız ve sıkmamalısınız. Sütün basınçlı bir şekilde gitmesi halinde yavru köpeğin akciğerleri dolabilir ve boğulabilir. O yüzden çok dikkatli olmalısınız. İlk 6 haftalık sürecin sonunda yavaş yavaş süt kesilmelidir.

2 Ay – 3 Ay

Süt verilmesi durduktan sonra yavaş yavaş kuru mamaya geçiş yapabilirsiniz. Normal şartlarda süt köpekler için zararlı ve enfeksiyon yapan bir besindir. Ancak sadece 2-3 aylıktan sonra verilmesi halindedir. Bu yüzden 6. Ve 7. haftayı tamamlarken sütü kesebilir ve kuru mamaya geçiş sağlayabilirsiniz. Bu süreçten sonra mamanın yanında mutlaka su bulundurunuz. Unutmayınız fazla süt köpeğinize zarar verir ve ishal yapar. Ayrıca sindirim sistemini ciddi manada bozar.

4 Ay – 6 Ay

Bu dönemlerde ise artık tamamen yavru köpek mamasına başlanılması gerekmektedir. Bu dönemlerde ayrıca zaman zaman doğal içerikli köpek konserveleri ile beslemeyi ve doğal kemikler ile uğraşmasına izin vermeyi unutmayın. Bu gibi besinler köpeğin doğasında bulunmaktadır. Bu yüzden sürekli kuru mama vermenizde zararlı olacaktır.

6 aylık dönemin sonunda artık köpeğiniz yavaş yavaş yetişkin olacaktır. Genel olarak 9. Aya gelindiğinde ise köpek artık yetişkinliğe erişmiş bulunmaktadır. Bu aşamaya geldiklerinde yaşam onlar için daha kolay olacaktır. Ayrıca bu süreçte aranızda tarifi olmayan bir bağ oluşacaktır.

 

Yorum

Yorum Ekle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’de İlk “Kedi ve Köpek Mama Üretim Tesisi”

Kısırlaştırılmış Kedi Mamaları Neden Önemli?