Popülasyon, her türlü canlı varlığın sayısal yoğunluk ve dağılımıdır. Sözcük Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Türkçe karşılığı nüfus olmasına rağmen, biyoloji ve toplumbilim terimi olarak sıklıkla kullanılır. Bunun yanında biyolojideki anlamı ile popülasyon, belli bir yerde belli bir zamanda bulunan, birbirleriyle çiftleşip üreyebilen ve aynı tür içinde yer alan canlıların oluşturduğu bireyler topluluğuna verilen isimdir. Bir popülasyonda sadece bir tür bulunabilir.

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Popülasyonun, Sokaktaki Evsiz Hayvan Açısından Anlamı

Popülasyon kelimesinin, sokaktaki evsiz hayvanlar açısından kullanımındaki amaç ise çok daha başkadır. Bilinçli olarak kullanılır, popülasyon kelimesiyle insanlara algı operasyonu yapılır. Burada tam bir manipülasyon yani yönlendirme vardır. Topluma, sokak hayvanlarının sayısında tehlike sınırında bir artış varmış gibi gösterilmek istenir. Yani yaratılmak istenen algı, sokaktaki hayvan nüfusunun çok fazla olduğu ve bunun da sokaktaki hayvanın üremesinden kaynaklandığını vurgulamak içindir.

Neden Böyle Bir Algı Operasyonuna İhtiyaç Var?

Hayvan nüfusundaki artışın, sokaktaki evcil hayvanın doğumu sonucu olduğuna ikna etmek ve “kısırlaştırılmasını” sağlayarak, evcil hayvan üzerinden ciddi bir pazar yaratmak. Kısırlaştırma, hem hayvan sağlığı sektörü için ekonomik değer yaratıyor hem sokaktaki evsiz hayvan sayısı kontrol altında tutuluyor. Çünkü, üretim ve satıştan gelecek olan “potansiyel sokak hayvanlarına” yer açmak gerekiyor. Hayvan üzerinden gelir elde eden sektörlerin varlığını sürdürmesi açısından bu döngünün devam etmesi gerekiyor. Üretim ve satıştan gelecek olan potansiyel sokak hayvanına sokaklarda yer açmak için kısırlaştırmanın yanında başka müdahaleler de yapılıyor. Sokak hayvanı için, sokaktaki yaşam koşulları her geçen dün daha da zorlaştırılıyor. Beslenme ve barınma imkanları ellerinden alınıyor. Üstüne, medyada sokak hayvanları hedef gösterilerek insan şiddeti körükleniyor. Yaşam hakkına saygı duyanlar, kötü koşullar altındaki sokak hayvanlarını yaşatabilmek için varlarını yoklarını seferber ediyor. Böylelikle sokak hayvanı için yaratılan kötü koşullar ile hayvanlar üzerinden kazanç sağlayan sektörler için sürdürülebilir bir ekonomi yaratılıyor. Hayvan sağlığı sektörü, mama sektörü, kulübe sektörü, rant sektörü…

Popülasyon Kelimesi, Kısırlaştırma ile Bir Kısırdöngü Yaratıyor

Sokak hayvanı için kullanılan popülasyon kelimesinin başlattığı kısırlaştırma ile kısırdöngü başlıyor . Üretilen ve satılan hayvanların önemli bir kısmı yine sokaklara düşüyor. Yaşam hakkına saygı duyanlar sürekli sokaktaki hayvanın yaşam koşullarını iyileştirmek için mücadele ediyor. Sokaktaki evcil hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, hayvan haklarının yasalarla güvence altına alınması evcil hayvan pazarını büyütür, daraltmaz. Evcil hayvan üretim ve satışının yasaklanmasıyla kayıp gibi görünen kazanç, sahiplenme ve sokaktaki evsiz hayvanla ilgilenen insan sayısının artması ile daha da büyür ve yeni sektörler yaratılmasını sağlar.

Not: Evcil hayvan nüfusunun kontrol altında tutulması için elbette kısırlaştırılma yapılmalıdır. Ancak bu adil olmalıdır. Sokaktaki hayvan nüfusunu yani popülasyon artışını gerçek sebebi olan evcil hayvan üretimi ve satışı yasaklanmalı, evdeki ve sokaktaki evcil hayvan ayrımı yapılmaksızın 3 yaşından sonra kısırlaştırılması zorunlu hale getilmelidir.

Sokaktaki Hayvan Popülasyonunu Artıranın Sokak Hayvanı Değil, Evcil Hayvan Üreticisi Olduğunu Kanıtlayan 40 Delil

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sokaktaki Hayvan Popülasyonunu Artıranın Sokak Hayvanı Değil, Evcil Hayvan Üreticisi Olduğunu Kanıtlayan 40 Delil

‘Karlos’un Yakaladığı Sapık Tutuklandı