in

Patileri Yeşillikler İçinde Bekleyen Tehlike: Keneler

Bahar ve yaz ayları uzun tüylü dostlarımızı yeşillikler içinde bekleyen kendisi küçük ama zararları büyük dört harflilerden ‘kene’ ile ilgili neler biliyoruz? Dostlarımızı bu dış parazitlerden nasıl koruyacağız?

Keneler, kedi-köpek dostlarımız ve bizler için zararlı olan parazitlerdir. Özellikle tutunduğu yeri salgısıyla hissizleştirir. Köpek, kedi ya da yapıştığı canlı, iyice kanını emene kadar kenenin varlığını farkedemez. Bu yüzden özellikle yaz aylarında kedi ve köpek dostlarımızı sık sık kontrol etmeliyiz. Kenelerin rahatsız verici özelliğinin yanında asıl önemli olan bulaştırdığı hastalıklardır. Keneler çok fazla bulaşıcı hastalık taşırlar, hatta bunlardan bazıları öldürücü özelliktedir.

Ülkemizde en çok görülen özellikle köpeklerde bulunan ve insana bulaşan hastalıklar şunlardır: Leishmaniosis, Erlichiosis, Anaplazmosis, Lyme…

kene-ajanimo2

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Kene yumurtaları özellikle güneşin yüzünü göstermeye başladığı mevsimlerde çatlar. Bazen sıcakların arttığı kış aylarında bile kene vakaları görülebilmektedir. Hangi mevsimde olursa olsun, sıcaklıkların arttığı dönemlerde köpek ya da kedi dostlarımızı yeşil alanlarda gezdirirken dikkatli olmalıyız. Yeşilliklere girdikten sonra üzerinde kene olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Keneyi hemen tespit edip ilk 12 saatte çıkarabilirsek hayvan dostumuzun enfekte olmasını engelleyebiliriz. Çünkü ilk 12 saatte keneler midesindeki salgıları vücuttan içeriye veremez.

Hayvan Dostlarımızın Derisinde Kene Olduğunu Farkettiğimizde Ne Yapmalıyız?

Can dostlarımızın üzerinde kene olduğunu farkettiğimiz gibi veteriner hekime götürmek en sağlıklı yol olacaktır. Kene pensi ile veterinerin çıkarması daha sağlıklıdır. Kendimiz çıkarmaya çalışırsak kenenin kancalı olan ağzı içeride kalabilir. İçeride kalan ağız deri altında enfeksiyon yaratıp apseye sebep olabilir.

kene-ajanimo4

Kene Vakalarında Sıkça Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

-Keneyi çıplak elle alıp çıkarmak
-Kenenin üzerine alkol ya da keneyi öldürecek bir kimyasal dökmek. Bu işlem yapıldığında kene yapıştığı vücuda içindeki hastalıklı salgıyı kusacaktır.
-Keneyi vücuda yapışıkken yakmaya kalkmak. Bu durumda da kene hastalıklı salgıyı kusar.
-Kenenin çıkarırken ağzı deride kaldıysa mutlaka bir veteriner hekime muayene ettirmeliyiz.

Uzun süre üzerinde kene olan hayvanlara sadece keneyi dökmeleri için ilaç vererek kenelerden arındırmak çözüm değildir. Çünkü buradaki asıl sorun kenenin kana karıştırdığı mikroplardır. Üzerinde kene olan hayvanları kliniğe götürüp tedavi ettirmeliyiz. Çünkü o artık potansiyel bir hastadır ve çevresine bu hastalıkları bulaştırma tehlikesi taşıyacaktır.

kene-ajanimo5

Tüyü uzun olan köpek ya da kedileri eğer yeşilliklerle temas ediyorsa yaz aylarında mutlaka traş ettirmeliyiz. Keneler en çok hayvanların kulakları, kuyruk altı, parmak araları ve boyunlarına yerleşirler, bu bölgeleri düzenli olarak kontrol etmeliyiz.

Özellikle Mart ayından itibaren her ay düzenli olarak ense damlasını kullanmalı ve bu işlemi kesinlikle aksatmamalıyız. Günümüzde en güvenilen kene ilaçları uzun süre koruma gösteren ense damlalarıdır. Bu damlaları özellikle veteriner hekimlerin önerisiyle kullanmak en doğrusu olacaktır. Bu tür ilaçları kaçak olarak satış yapan petshoplardan ya da internet sitelerinden almak doğru değildir. Her yıl yaz aylarında birçok kedi-köpek yanlış kullanılan ve önemli bölümü kaçak olan ense damlaları yüzünden zehirlenmektedir. Ayrıca insan derisinden de nüfus edebilen bu ilaçlar insanlar içinde tehlikeli ve zehirleyici olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünyanın En Yaşlı Hayvan Jonathan’ın Banyo Sefası

10 Soruda Kediler Hakkında Sizi Şaşkına Çevirecek Bir Test