in

Köpeklerde Ateş

Hayatını köpeklerle paylaşan herkes en az bir kez köpek dostunu okşarken vücudunun sıcak olduğunu fark edip ateşi çıktığını düşünerek panik olmuştur. Aslında çoğu kez bu panik yersizdir çünkü köpeklerin vücut ısısı bizlerden yüksektir. İnsanların normal vücut ısısı 36-37 dereceyken köpeklerin normal vücut ısısı 38,3-39,2 derece arasındadır, bu sebeple köpek dostlarımıza dokunduğumuzda bizlere ateşleri varmış gibi gelmesi şaşırtıcı değildir. Ancak elbette köpeklerin de birçok nedenle vücut ısıları yükselebilir, bir köpeğin vücut ısısı 39,4 derecenin üzerine çıktıysa bu ciddi bir sorun olarak kabul edilir. Köpeklerde ateş hele de 41,4 derecenin üzerindeyse ölümcül olabilir yani hemen veterinere başvurmayı gerektiren ciddi bir durumdur.

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Köpeklerde ateş belirtileri

Köpeklerde ateş belirtileri ateşe neden olan etkene göre farklılık gösterebilir, genel olarak köpeklerde ateş belirtileri şunlardır:

  • Yüksek vücut ısısı
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Titreme
  • Kalp atışlarının hızlanması
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Dehidrasyon yanı sıvı kaybı
  • Kusma
  • Burun akıntısı
  • Bazen öksürük

Yukarıda saydıklarımız köpeklerde yüksek ateş belirtisi olabileceği gibi farklı sorunlara da işaret edebilir. Her halükarda köpek dostunuzda bu belirtilerin biri ya da daha fazlası varsa onu zaman kaybetmeden veterinere götürmeniz en doğrusudur.

Köpeklerde ateş nedenleri

Köpeklerin vücudu da aynı bizler gibi enfeksiyon ile karşılaştığında ısısını yükseltmeye programlanmıştır çünkü enfeksiyona sebep olan bakteri, virüs, mantar gibi birçok mikroorganizma ısıya karşı duyarlıdır ve yüksek vücut ısısında yaşayamazlar. Bu yüzden köpeklerde ateş görüldüğünde ilk akla gelmesi gereken vücutta herhangi bir enfeksiyonun var olma olasılığıdır. Köpeklerde yüksek ateş şu nedenlerle ortaya çıkabilir:

  • Enfeksiyonlar (Yukarıda da belirttiğimiz gibi bakteri, mantar ya da virüs kaynaklı enfeksiyonlar)
  • Aşılar (Aşılama sonrası köpeklerin hafif de olsa ateşinin yükselmesi normaldir, aşılamadan en geç 48 saat sonra köpeğin vücut ısısı normale döner)
  • Bazı ilaçlar
  • Toksinler
  • Alerjik reaksiyon
  • Metabolik hastalıklar
  • Tümörler
  • Bağışıklık sistemi sorunları

Gördüğünüz gibi köpeklerde yüksek ateş birçok farklı sebeple ortaya çıkabiliyor ve bu sebeplerin bazıları son derece ciddi.

Köpeğin ateşi nasıl ölçülür?

Köpek dostunuzun ateşi olup olmadığını anlamanın en güvenilir yolu derece kullanmaktır. Köpeklerin ateşini ölçmek için derece ile rektumdan yani makatından ölçüm yapmak gerekir, elbette köpek dostlarımız bu işleme pek gönüllü olmayacaktır ama onun iyiliği için bunu yapmamız gerekebilir. Köpeğinizin ateşini ölçmek için dereceyi, diğer ismi ile termometreyi dezenfekte etmeniz ve sonra ucunu rektumuna sokarak birkaç dakika beklemeniz gerekir. Bu işlemi yaparken yanınızda köpeğinizin sevdiği birinin olup köpeği oyalaması, gerekiyorsa tutması en doğrusudur, köpek hareket ederse derece yerinde durmayabilir, ayrıca ateşi de doğru ölçülmeyebilir.

Köpeklerde ateş tedavisi

Ateş yükselmesi birçok farklı nedene bağlı olabileceği için tedavi köpeğin ateşinin çıkmasına neden olan etkene bağlı olarak farklılık gösterir. Veteriner hekim yapacağı muayene ile köpeğin ateşinin neden çıktığını belirledikten sonra uygun tedavi yöntemine karar verip uygular. Genellikle antibiyotikler köpeklerde ateş tedavisi için ilk akla gelen ilaçlardır, elbette antibiyotik gerekip gerekmediğine, hangi antibiyotiğin kullanılacağına da veteriner hekim karar verir. Eğer yüksek ateş sebebiyle köpekte sıvı kaybı varsa hekim serum desteği uygulayabilir. Köpekler ateşli olduklarında hareket etmek istemezler, çoğu iyileşene kadar yatıp dinlenir. Bu süreçte köpek dostunuzun iyi beslenmeye ihtiyacı olacaktır, ayrıca yeterli su içmesine de özen göstermeniz gerekir. Eğer veteriner köpeğinize ilaç verdiyse ilaçlarını düzenli olarak içirmeniz de çok önemlidir. Köpeğinizin iyileştiğini düşünüp veterinerin verdiği ilaçları kesmeniz de hata olur, veteriner ilacı kesmenizi söylemedikçe ilaçları içirmeye devam etmeniz gerekir.

 

 

 

Yorum

Yorum Ekle
  1. bu gün köpeğim ateşlendi veterinere göturdüm 41 derece ateşi vardi iğne yaptılar kan tahlili yaptılar fakat ateşinin yükselme sebebini açıklayamadılar ateşi düştü bizi gönderdiler fakat köpeğim hala vucudunu tam ayakta tutamıyor ve hayaller görüyor gibi sıçrıyor veterineri aradığımda normal iğneden dedi ama ben korkuyorum başka veterinere götürmelimiyim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hurda Lastikler Sokak Kedilerine Yuva Oldu

Tenceresi 10 Yıldır Sokaktaki Kedi ve Köpekler İçin Kaynıyor