in

Köpek Karma Aşısı Nedir Ve Hangi Hastalıklar İçindir?

Köpek bakımının en önemli unsurlarından biri aşılamadır. Aşılar köpekleri yavruluk dönemlerinden başlayarak bazıları ölümcül seyredebilen birçok hastalıktan korurlar. Bu sebeple köpekleri yavruluk dönemlerinden itibaren ve hayatları boyunca düzenli olarak aşılatmak kelimenin tam manasıyla hayati önem taşır. Yazımızın konusuysa köpeklere hem yavruyken hem de her yıl bir kere yapılan karma aşı. Beş hastalığa karşı aynı anda aşılama olarak tanımlayabileceğimiz köpek karma aşısı hangi hastalıkları içeriyor bunu anlatacak ve bu hastalıklar hakkında kısaca bilgi vereceğiz.

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Köpekler için ilk aşı anne sütüdür

Köpek karma aşısı nedir sorusunun yanıtından önce çok önemli bir konunun altını çizmeden geçmek istemedik, köpekler için ilk aşı anne sütüdür. Anne köpekler doğumdan sonraki ilk 24-48 saat süresince kolostrum ya da ağız sütü denilen ve antikorlar içeren bir süt salgılarlar. Yavrular doğduktan sonra bu sütten emdiklerinde sütün içindeki antikorları da almış olurlar ve bu antikorlar yavruların bağışıklığı için yaşamsaldır. Bu sebeple hiç anne sütü emmemiş bebek köpeklerin hayatta kalması zordur, çünkü annelerinden antikor almazlar ve bu da onları tüm mikroplara karşı korumasız kılar. İşte bu sebeple anne sütü için köpeklerin ilk aşısı demek yanlış olmaz.

Köpek karma aşısının kapsadığı hastalıklar nelerdir?

Köpeklere yapılan karma aşı şu hastalıkların aşılarını içerir:

  • Distemper (gençlik hastalığı): Köpeklerle biraz ilgilenen herkes distemper yani gençlik hastalığından bahsedildiğini duymuştur. Bu hastalık en tehlikeli ve ölümcül köpek hastalıklarından biridir ve özellikle de yavru köpeklerde büyük oranda ölümle sonuçlanır.
  • Hepatitis: Canine hepatitis bulaşıcı köpek hepatitidir ve karaciğeri etkiler. Bu hastalık da özellikle yavru köpeklerde son derece hızlı gelişebilir ve bu hastalığa yakalanan köpeklerde ölüm oranı  %10-30 arasındadır. Canine hepatitisten ölüm oranı yavru köpeklerde daha yüksektir.
  • Parainfluenza: Köpek parainfluenza virüsü son derece bulaşıcı bir solunum yolu virüsüdür ve köpek öksürüğü olarak bilinen hastalığın da en yaygın etkenidir. Virüs enfeksiyondan sonra iki haftaya kadar enfekte hayvanın solunum yolundan atılır ve bu sebeple çoğunlukla hava yoluyla yayılır. Hastalık barınaklarda çok yaygındır bu sebeple ‘barınak hastalığı’ olarak da bilinir.
  • Parvovirus: Parvovirus kanlı ishal olarak bilinen hastalığın etkenidir. Bu çok bulaşıcı viral hastalık özellikle de yavru köpeklerde ölüme yol açar. Virüsün iki ayrı formu vardır; birincisi ve en sık görüleni ishale, kusma, iştahsızlık ile karakterizedir. İkinci formu ise fetüslerin ya da çok genç yavru köpeklerin kalp kaslarına saldırarak genellikle ölüme sebep olan kardiyak formdur.
  • Leptospirosis: Leptospires isimli suda ya da ılık nemli toprakta yaşayan bakterilerin neden olduğu bu hastalık ateş, kilo kaybı, depresyon gibi belirtilere yol açar. Ancak daha tehlikelisi hastalık karaciğer ve böbreklerin fonksiyonlarını bozabilir ki bu da her zaman değilse de ölümle sonuçlanabilir.

Gördüğünüz gibi köpeklerde karma aşı çoğu hayati risk oluşturan çok ciddi hastalıklara karşı koruma sağlar. Dolayısıyla yavru ve yetişkin köpeğinize bu aşıyı her yıl yaptırmanız yazımızın başında da belirttiğimiz gibi hayati önem taşır.

Köpeklere karma aşı ne zaman yapılır?

Köpeklere 45 günlük olduklarında puppy dp yani distemper ile parvo aşısı yapılır, bu aşının üzerinden 21 gün geçtikten sonraysa ilk karma aşılarını olmaları gerekir ve ardından da karma aşı her yıl bir kez tekrarlanır. Elbette bu genel aşı prosedürüdür, köpek dostunuzun aşılarını yapan veteriner hekim onun için farklı bir aşı takvimi oluşturmayı uygun görebilir. Bu durumda hekimin oluşturduğu aşı takvimine harfiyen uymanız, aşı günlerini kaçırmayıp köpeğinizin aşılarını zamanında yaptırmanız hem sağlıklı bir yavru hem de sağlıklı bir yetişkin köpek olmasını sağlayacaktır.

Yorum

Yorum Ekle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kış mevsiminde Yuvaları Parçalanan Sokak Hayvanlarını Yuvasız Kaldı

Otomobilin Altına Giren Kedi ‘Ponçik’ Uzun Uğraşlar Sonucu Kurtarıldı