in ,

Kafessiz Türkiye’nin Yumurta Raporundan Sonra Milyonlarca Tavuk Kafes Eziyetinden Kurtuldu

Türkiye’de yumurta endistürisi için yetiştirilen tavukların kafes sisteminden kurtulması için 2018’den beri faaliyet gösteren Kafessiz Türkiye’nin 2021 yılı Yumurta Takip Raporu’na göre, Türkiye’de restoran, gıda üretimi, otel, perakende ve yemek servisi sektörlerinde lider 40 marka, hayvanlar için işkence olan kafes sistemlerinden elde edilen yumurtaları kullanmamayı taahhüt etti.

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Kafes Sisteminden Vazgeçmeyen Markaların Mesajı Net : “Siz daha insancıl bir dünya talebinde buluşsanız da biz sizin yanınızda değiliz. “

Hayvan refahını ön plana koyarak tavukların yaşamlarını kafes içinde geçirdiği sistemin kaldırılması için çalışan Kafessiz Türkiye, binlerce tüketicinin de desteğiyle markaları kafes sisteminden vazgeçirmeye çalışıyor. Kafessiz Türkiye kurucusu Emre Kaplan, kafes yumurtasını tedarik zincirinden çıkarma sözü veren şirketlerin 40’a ulaştığını duyururken, taahhüt vermeyen şirketler için de ekledi: Müşterilerine net bir mesaj veriyor aslında: Siz daha insancıl bir dünya talebinde buluşsanız da biz sizin yanınızda değiliz.

Kafes Sistemi Neden Eziyetten Farksız ?

Kafes sisteminde hayvanlar 1- 1,5 senelik hayatlarının neredeyse tamamını hiç çıkmadan demir kafeslerde sıkışık bir şekilde geçirirler.  Yani hiçbir suçları yokken doğdukları andan beri insanlara hizmet vermek için hapishane hayatı yaşarlar. Kanatlarını dahi açacak yerleri yoktur. Tavuklar doğal hallerinde çevrelerine duyarlıdır ve sürekli hareket halindedir. Kafes sisteminde ise hayvanlar neredeyse hiçbir doğal davranışlarını sergileyemezler. Birçok hayvan gibi tavuklar da toprak banyosu yapar. Ancak kafes sisteminde hayvanlar toprağa erişemezler. Hatta toprağa yakın olmaya ihtiyacı olan tavukların hiçbiri hayatları boyunca toprağa ayaklarını bile basamazlar. İçgüdüleri gereği demirlere sürtünerek temizlenmeye çalışırlar ve vücutları zarar görür.

Daracık Kafeste Hapsolan Hayvanlar Ağır Stres Altında Kalırlar

Endüstriyel üretim sistemlerinde hiçbir canlı yavrusunu veya annesini göremez. Bir yumurta tesisinde tavuk sayısının metrekare başına otuzu geçmesi olağandır. Binlerce hayvanın sıkışık ve kapalı bir tesise pislemesi yüzünden havada amonyak birikir. Havalandırmanın azaltıldığı kış günleri bir kafes tavuğunun gözleri ve ciğerleri amonyaktan ötürü yanar. Dar alan, hareketsizlik ve stresten ötürü kafesteki tavuklar arasında gagalama, tüy yolma ve yaralamalar artar. Daracık kafeste yaralanan bir tavuğun kaçacak bir yeri de yoktur. Hayvanların hareketsizlikten dolayı kemikleri zayıflar ve birçoğunun bünyesi aylarca bitmeyen bu stresi kaldıramaz.

Kamu Sağlığı da Tehlike Altında

Kafesler aynı zamanda kamu sağlığını da tehdit eder. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin tespitine göre bu sistemlerde binlerce hayvan bir arada yetiştirildiği için gıda zehirlenmelerine sebep olabilecek salmonella bakterisi çok daha fazla görülür. Yumurtacılıkta başka eziyetler de var. Ama buraya kadarki yürek burkan eziyetlerin çoğu, çok basit bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Kafes kullanımının terk edilmesi en azından yukarıdaki eziyetleri önemli miktarda azaltır.

İşte Kafes Sisteminden Vazgeçen ve kafes eziyetine devam etmeyi seçen o markalar :

1# Kafes Sisteminden Vazgeçen Otel Konaklama Hizmetleri

2# Kafes Sisteminden Vazgeçen Ve Devam Eden Otel Konaklama Hizmetleri

3# Kafessiz Türkiye’ye Taahhüt Veren Restoran / Kafe Markaları

4# Kafese Karşı Çıkan Gıda Üreticileri Oldukça Az …

5# Parakendeci Şirket ‘Metro’ Kafessiz Türkiye’ye Destek Veriyor

6# Sen de Kafessiz Türkiye’ye Destek Veren Markaların Yanında Ol, Sen Markalara Değil Markalar Sana Uysun !

Kaynak : https://www.instagram.com/kafessizturkiye/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kafası Bidona Sıkışan Çaresiz Köpeğin Yardımına Vatandaşlar Koştu

Aşk Çocuğu 7 Yavru Kediye Yuva Aranıyor