in ,

İlk Kez Köpek Sahiplenecekler İçin İhtiyaç Listesi

İlk kez köpek sahipleniyorsanız, köpek tasmasından kayışına, iyi kalite köpek mamasından mama ve su kabına, köpeğinizle sağlıklı iletişim kurmanıza yardımcı olacak köpek ödül mamalarından  köpek yatağı ve  köpek oyuncakları dahil pek çok şeye ihtiyacınız olacak. Bu içeriğimizde ilk kez köpek sahiplenen ya da köpek sahibi olanlar için ihtiyaç listesi hazırladık. Neye, neden ihtiyacınız olduğunu da bulabileceğiniz içeriğimize geçmeden önce,  cevaplamanız gereken çok önemli bir soru var; “bir köpeğin dostluğuna ne kadar hazırsınız?” Çünkü bir köpeğin dostluğu bu hayatta deneyimleyebileceğiniz en özel duygulardan biridir. Rağmen sevgiyi ve dostluğu en iyi öğrenebileceğiniz öğretmendir.  Peki siz iyi bir öğrenci ve iyi bir dost musunuz?  Onu  ömrünün ve ömrünüzün sonuna kadar iyi bir dost ve aynı zamanda da ailenizin bir parçası olarak görecek misiniz? Sevgisi ve dostluğu değil de kılı, yünü, tüyü sizin için sorun olacak mı? Zorunluluktan değil ama keyif alarak onunla vakit geçirecek misiniz? Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez birlikte yürüyüşe çıkıp kendi türüyle sosyalleşmesini keyifle izleyecek misiniz? Hastalandığında ya da yaşlandığında hep onun yanında olacak mısınız? Çocuk doğduğunda,  yurtdışına gitmeniz gerektiğinde ya da yeni biri hayatınıza girdiğinde ya da kolay olmayan zamanlardan geçtiğinizde tüm bu anları onunla birlikte paylaşacak mısınız? Onun sağlık ve bakım ihtiyaçlarını karşılayabilecek misiniz? Onu en az onun sizi sevdiği kadar sevip onun sizi gördüğü gibi dostunuz olarak görebilecek misiniz?

Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.

Fotoğraf: Amerikalı fotoğrafçı Sarah Ernhart

Bütün bu sorulara evet diyorsanız, tüm hayatınızın ve anlarınızın tanığı ve ortağı olacağı konusunda eminseniz, onun sizin varlığınızın dışındaki ihtiyaçları için bir liste oluşturmaya başlasanız iyi olur:) O eve gelmeden önce onun için gerekli olan her şeyi ve her bilgiyi tamamlamış olmanız, sizin de onun da çok daha rahat olmasını sağlayacaktır. Ve ilk karşılaşma öncesi tüm soruların cevabı verilmiş, ihtiyacı olan ne varsa alınmış ya da öğrenilmiş olacağı için geriye ilk anın tadını çıkarmak kalacak. Son bir not, birbirinizi tanımanız, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığınızı anlamanız için bir birbirinize zaman tanıyın. Hemen her dediğinizi anlayacağını ve yapacağını beklemeyin. Çünkü o sizi tanımıyor, nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığınızı bilmiyor. Ona doğru şekilde anlatırsanız bu şahane öğretmenin aynı zamanda harika bir öğrenci olduğunu da göreceksiniz. Bu arada yeri gelmişken, eğerki bir yavru köpek sahiplenecekseniz  4 aydan büyük bir yavru köpeği sahiplenin, mümkünse 6 ayı bekleyin. Yeterince anne sütü ile beslenmemiş yavruların bağışıklık sistemi güçlenmediği için gençlik ya da başka hastalıklara yakalanma oranları çok yüksek. Ciddi anlamdaki  hastane masrafları bir yana, o minik canı acı çekerken izlemek çok zordur. Hele ki kaybetmenin acısı ve vicdan azabı çok daha fazladır.  Elbette annesiz bir yavru köpeği ya da terk edilen bir köpeği sahipleniyorsanız bu, dünyaya vereceğiniz en güzel armağan olur.  İster yavru ister yetişkin bir köpeği sahiplenin ihtiyaçlar aynı.  İşte eve  gelen yeni dostunuz için öncelikli ihtiyaçlar listesi.

Köpek Maması: İhtiyaç listesinin en temel ihtiyacı olan mama konusu oldukça önemli. Yaz ve kış mevsimine göre beslenme ihtiyaçları değişmekle birlikte, köpeklerin günde birkaç defa beslenmesi gerekir. Onlar için özel üretilmiş köpek kuru maması, köpek konserve mamaları, ek besinler ile sağlıklı beslenmelerini sağlayabilirsiniz. Amacınız onu doyurmak değil dengeli ve besleyici gıda ile beslemek hedefli olmalı. Yavru ve yetişkin köpek mamaları arasındaki temel fark besin değerlerindeki oranlardır. Yavru köpekler daha hareketli oldukları için mamalarındaki besin değerleri daha yüksektir. Yetişkin köpekler bu enerjiyi yakamazsa kilo alımları artacağından onların mamalarındaki besin değerleri daha düşüktür. Hem yavru köpekler hem yetişkin köpekler için sindirimi kolay olan mamalar tercih edilmelidir. Köpek maması  seçerken şunlara dikkat edin:

  • En az %30 et oranına sahip olmalı. Kalsiyum, Fosfor, Demir, Bakır, İyot gibi maddeler içermeli. Ham protein oranı yüksek olmalı.
  • GDO’suz ve glütensiz  olmalı, renklendirici ve tatlandırıcı olmamalı.
  • Tahıllı mamalarda glisemik oranı yüksek mısır ve pirinç hammaddeleri olduğundan, mümkünse tahılsız mama tercih edilmeli. Tahıl yerine meyve veya sebze takviyeli olan köpek maması seçebilirsiniz.
  • Hayvansal ürünler – kümes hayvanı ve türevleri ya da kümes hayvanları unu şeklinde bilgiler yer alan köpek mamalarından uzak durun.
  • Köpeklerin sindirim sisteminden hayati minerallerin emilimine ve kalp hastalıklarına kadar pek çok hastalığa neden olan soyanın olmamasına dikkat edin. ,
  • A, B1, D vitamin ve mineral takviyesi olup olmadığını kontrol edin.

Köpek Ödül Mamaları: Köpek ödül mamaları, bir köpeğin temel besin maddesi değil. Ancak lezzet çeşitliliği ve davranışlara sunduğu pozitif katkı nedeniyle önemlidir. Köpeklerin pozitif davranışlarının pekiştirilmesinde ödül mamaları doğru tercih edildiğinde eğitim sürecine ciddi katlı sağlıyor. Ödül maması seçerken şunlara dikkat edin;

  • Köpeğin yaşını, kilosunu, genel sağlık durumunu, gün içerisindeki aktivite düzeyini de göz önünde bulundurun.
  • Mümkün olduğunca içeriğinde katkı maddesi olmayan ürünleri tercih edin.
  • Kalori değerlerine dikkat edin. Yüksek kalorili ürünler sıklıkla verildiğinde kilo sorunu yaşanabilir.

Köpekler için ek besinler :  Kullanımı önemli olan ek besinler, köpeklerin belirli bir yaşa gelmesi ile birlikte tercih edilmelidir.  Bu sebeple de veteriner desteği ile birlikte sağlıklı bir köpek büyütmek önemlidir. İlk tercih her zaman köpek maması olsa da yararlı olarak tercihi sağlanan pirinç suyu, balık, havuç suyu gibi doğal gıdalar ile beraber, deri ve tüy sağlığı için malt verilmesi de önemlidir.Bu sebeple de kullanımı oldukça önemli olan köpekler için ek besinler alınmalıdır.

Köpekler İçin Mama ve Su Kapları : Köpeklerin doğru gıdalarla beslenmesi  kadar onlara ait mama  ve su kaplarının olması ve bunların da günlük temizliklerinin yapılması son derece önemlidir. Paslanmaz çizilmez metal kapları tercih etmek her zaman daha iyidir. Cam ve porselen kaplar kırılarak dostumuz için zararlı hale gelebilir. Ayrıca bu kapları ayarlanabilir ayaklıklı mekanizmalarla desteklerseniz köpek eğilmeden rahatlıkla beslenip su içebilecektir. Kolay çizilebildiği bazen alerjiye sebebiyet verebildiği için plastik su ve mama kaplarını mümküğn olduğu kadar tercih etmeyin

Köpekler İçin Tasma, Kayış ve İsimlik : Yeni sahiplendiğiniz yetişkin köpek  yada dışarı çıkma zamanı gelen yavru köpeklerle açık alanlara çıkıldığında mutlaka tasma kullanılmalı, diğer türlü henüz alışma sürecinde olan bir köpek kaçma teşebbüsünde bulunabilir, bir kedi ya da köpeği görüp peşinden gidebilir. Sahiplendiğiniz yetişkin köpeğiniz veya aşı programları tamamlanıp dışarıda gezmeye başlayacak olan yavru köpeğiniz için köpek tasması ve kayışı seçerken hem köpeğinizin rahatlığı hem de her ikinizin güvenliği için doğru köpek tasmasını seçmeye özen göstermelisiniz. Tasma seçiminiz belirlemenize yardımcı olacak üç  nokta var; birincisi hangi amaçla kullanacaksınız; günlük olarak mı kullanacaksınız yoksa eğitim ya da yürüyüş gibi özel aktiviteler esnasında mı?   İkincisi nasıl bir malzeme tercih edeceksiniz? Üçüncüsü de; köpeğinizin cinsi, kilosu ve boyu nedir?  Tasmayı köpeğinizle birlikte kullanacağınız için, yumuşak bir malzemeden yapılmış olması, sağlam ve güvenli olması önemli. Kaliteli ve kullanışlı bir köpek tasması köpeğinizi gezdirirken hayatınızı kolaylaştırır. Kayış ve tasmaların metal olmamasına özellikle dikkat edin. Köpeğiniz eğer çok hareketli bir cins ise köpek boyun tasması onun için daha uygun ve rahat olabilir. Büyük ve ağır cins köpekler için köpek göğüs tasması veya köpek bel tasması kullanmak daha mantıklıdır çünkü boyun tasmasıyla ağır ve büyük köpekleri kontrol etmek oldukça zordur. Yavru köpeklere ilk alıştırmalar için bir adet bel-göğüs tasması ile bir de boyun tasması gerekecektir. Kayış olarak da ona gezintide kontrol, konfor ve güvenlik sağlayacak uzayabilen kayışlar tercih etmeniz hem onun kendini iyi hissetmesini sağlayacak hem de siz ona özgürlük alanı yaratırken kontrol sizde olacak. Tasma ve kayış seçiminiz yaptıktan sonra, köpeğinizin kaybolması halinde size kolay ulaşılmasını sağlayacak ve üzerinde  köpeğinizin isminin, cep telefonu numaranızın yazılı olduğu isimliği mutlaka takmalısınız.

Köpek Tarağı ve Fırçası: Köpeğinizin tüy bakımı önemlidir. Çünkü köpeği taramak ve fırçalamak, dökülmüş tüylerinden ve derinin yüzeyinde biriken ölü deri hücrelerinden kurtulmayı sağladığı gibi özellikle de yaz aylarında, kir ve sıcaklıkla başa çıkabilmeleri için önemlidir. Bu işlem köpeğinizin kan dolaşımını harekete geçirirken aynı zamanda sizinle olan bağını de güçlendirir.  Tarak seçimini yaparken, sizin için kullanımın rahat olmasına ve köpeğinizi de rahatsız etmemesine dikkat edin. Kısa tüylü köpekler için uygun olan fırçalar ile uzun tüylü köpekler için uygun olan taraklar farklıdır. Bu konudaki genel kural şudur: Tüyler ne kadar uzunsa, tarağın kılları da o kadar uzun olmalıdır. Tarama esnasında kolaylık sağlaması için organik tarama spreylerini de kullanabilirsiniz.


Köpek Oyuncakları: Oyun bir köpeğin sosyalleşmesi ve eğitiminde önemli bir rol oynar.  Sabah ve akşam  dışarı çıkarıp kendi türüyle  oynaması ve sosyalleşmesi bir köpeğin enerjisini atması için önemli ama  yeterli değil. Bu nedenle, dışarı çıktığınızda onunla tut-getir komutlarını öğretebileceğiniz frizbi, top veya sopa şeklinde oyuncaklar seçerek birlikte aktif enerji harcamasını ve bu sırada öğrenmesini de sağlayabilirsiniz . Ayrıca  evde kaldığı süre içerisinde de oylanacağı ve enerjisini atacağı oyuncakların olmasında yarar var.  Oyuncak seçiminde, yavru veya yetişkin köpeğinizin mizacını bilmeniz  ve hangi tür oyuncaklarla daha fazla zaman geçirdiğine dikkat etmeniz gerekir. Köpeğiniz bir oyuncak ile oynarken onu ısırıp bırakıyorsa  tercihiniz sert kauçuk oyuncaklar, kauçuk top veya kemikler gibi dayanıklı malzemeden üretilmiş bir oyuncak olmalıdır. Eğer ısırıp bırakıyor ve parçalamıyor ise sesli veya sessiz lateks oyuncakları ve peluş oyuncakları tercih edebilirsiniz. Oyuncak seçiminde,  oyuncağın boyutu da önemli. Henüz yavru olan köpeğinizin boğulma tehlikesi yaşamaması için yutamayacağı büyüklükte bir oyuncak olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde kolaylıkla parçalanabilen oyuncaklar veya rahatça yutabileceği büyüklükteki oyuncaklar ciddi anlamda risk yaratabilirler. Yavru köpeklerin diş değişim döneminde dişleri kaşındığı için kemirme ihtiyacının artacağını dikkate alarak, bu dönemlerde dayanıklı oyuncakları tercih etmelisiniz. Tıpkı çocuklar gibi köpekler de ilgisini çeken oyuncaklara sahip olduklarında oyun oynama ve dolayısı ile enerjilerini harcama süresi artacaktır.


Köpek Yatağı: İlk kez köpek sahiplenenler için en önemli konulardan biri de köpek yatağıdır. Yeni köpek sahiplendiğimizde hele de yavru ise hiç düşünmeden yatağımıza alıp birlikte uyuyoruz. Bu tamamen yanlış. Sürü hayvanı olana köpeğin dünyasında, ait olduğu sürüde bir lider ve o lidere tabii diğer köpekler vardır. Sürünün lideri de sürüden ayrı yatar. Yani aynı odada dahi olunsa onun kendi yatağına yatması önemli. Aksi durum, köpek için zor. Çünkü kendini sürünün lideri olarak göreceğinden, hem sahibini hem kendisini korumak için sürekli tetikte olacak. Kendi türüyle dahi sosyalleşmekte sıkıntı yaşayacak. Bu nedenle, köpek sahiplendiğiniz andan itibaren ona ait bir yatağı ve yeri olsun. Alacağınız yatağın kumaş malzemesinin alerjik nitelikte olmaması ve dolgu malzemelerinin yutulursa tehlikeli olmayacak şekilde tasarlanmış olması önemli. Yatak seçiminiz de köpeğinizin boyutunu da dikkate alın. Yatağın kumaşının yıkanabilir ve mümkünse leke tutmayan, su geçirmezi kumaştan olmasına; yazın terletmeyecek, kışın ise üşütmeyecek bir kumaşı olmasına dikkat etmelisiniz.

Köpekler İçin Alan Sınırlandırıcılar:  Özellikle, yavru köpek sahipleniyorsanız, ihtiyaç listenizin  en başına bu ürünü yazabilirsiniz. Ev ortamına alışabilmeleri, tuvalet eğitimini tamamlayana kader evin her yerine çiş ve kaka yapmasını önlemek ve elbette siz evde yokken onun güvenliği için alan sınırlandırıcılar sizin ve onun hayatını kolaylaştırır. Bu amaçla taşınabilir ve kolayca kurulup demonte edilebilir tel köpek kafesleri ile   kumaş malzemeden üretilen pet çadır köpek evlerini, köpek oyun park çitlerini ya da oda kapılarına takılarak sınırlandırma yapılan çit kapılarını kullanabilirsiniz. Gelecekte de hem evde hem de onunla yapacağınız her türlü seyhatlerinizde -denize, tatile ya da pikniğe giderken- oyun parkı olarak kullanabileceğiniz bu ürünü alırken, köpeğinizin gelecekteki büyüklüğünü dikkate almanızı öneririz.

Köpekler İçin Çiş Pedleri: Yavru köpekler, aşı programları tamamlanana kadar yani yaklaşık 2 ay kadar bir süre dışarı çıkamazlar. Özellikle de 4 aydan küçük yavru köpekler yeteri kadar anne sütü ile beslenemedikleri için bağışıklık sistemleri düşük oluyor. Aşı programı tamamlanana kadar  tuvalet ihtiyaçlarını evde gidermeleri gerekecek. Pratik ve hijyenik olması açısından  köpek çiş pedleri yada hasta bezlerini kullanmak işinizi kolaylaştıracağı için listenizde ilk sıralarda yer almasında yarar var. Ufak kazalarda temizlik hedefli kullanacağınız temizlik malzemelerinin seçiminde de köpeğinize zarar verecek ürünleri değil onun sağlığı açısında da zararı olmayan temizlik malzemelerini kullanın.

Bonus Bilgi: Köpeğinizin her tür ihtiyacı için petburada.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sulama Havuzuna Düşen Güvercine Hayat Kurtaran Müdahale

Yangında Canı Pahasına Hayvanları Kurtarmak İsterken Hastanelik Oldu