Kedimizi sadece kuru mama ile mi beslemeliyiz? Köpeğimizi ev yemekleri ile beslemek istiyoruz, nasıl bir yol izleyelim? Sürekli kuru mama ya da ev yemeği ile beslemek ne kadar doğru? Bu sorular çerçevesinde hayvanların beslenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken temel noktaları sıralayabiliriz.
Olaya daha genel bakacak olursak; himayenize aldığınız kedinin veya köpeğin sizden beklediği birkaç durum vardır. Bunları beslenme ve barınma olarak özetleyebilirken kediler için listeye tuvaletlerinin temizlenmesini, köpekler içinse birlikte sosyal vakit geçirmenizi ekleyebiliriz. Bu vakit içinde zaten tuvalet ihtiyacı da giderilmektedir. Şüphesiz ki bu ihtiyaçları karşılayarak her birimiz kedi ve köpeğimizle uzun yıllar hatta mümkünse ömür boyu beraber yaşamak istiyoruz. Oyunu bozan taraf bazen biz olabiliyoruz, bazen de onlar. Beslenme konusunda da akılda ilk tutulması gereken insan ve hayvan metabolizmaları arasında çok büyük farkların bulunmadığı olmalıdır. Bu anlamda metabolizma bir zincir ise bu zincir, iyi bakımla yani iyi beslenme ile sağlam bir şekilde korunabilir. Peki, iyi beslenmeden kastettiğimiz nedir? Aslında tam olarak “dengeli beslenme”dir.
Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.
Dengeli beslenmeyi “tek yönlü beslenmeme” şeklinde de aktarabilirim. Şu anda aklınızdan geçenleri okuyabiliyorum. Çoğunuz, “Madem tek yönlü beslenmeye karşıyız, o zaman kuru mama değil ev yemekleri ile çeşit çeşit beslemek daha doğru,” diyor. Maalesef öyle değil durum. Dengeli beslenmeden kastımız görüntü olarak değil, içerik olarak dengeli beslenmedir.
Tek yönlü besleme hem bizde hem onlarda uzun vadede ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Örneğin her gün makarna ile beslenen köpekler veya her gün ciğer ile beslenen kediler var. İstemediğimiz, önermediğimiz tek nokta bu aslında. Çünkü her gün makarna ile beslenen bir köpek karbonhidrattan başka düzenli bir değer alamaz. Aynı şekilde her gün ciğer ile beslenen bir kedi, aldığı proteini metabolize edemez hale gelince fazla protein alınımına bağlı olarak zincirde kopmalar yaşayabilir.
Hem sindirim kolaylığı hem organların işlevlerini daha rahat ve sağlıklı yerine getirebilmesi açısından en güzel besleme yöntemi dengeli besleme, yani içerik olarak bütün değerlerden yararlanabileceği şekilde beslemektir. Bu dengeli dağılım ise en mantıklı haliyle kuru mamalarda bulunmaktadır. Peki, evde yapılan gıdalarla bunu tutturmak mümkün değil mi? Aslında mümkün, ama bunun için evde bir hassas teraziye sahip olup bütün mineral ve vitaminlerin toz veya sıvı hallerini alıp ufak çaplı bir laboratuvar ortamı kurmanız gerekli. Dengeli bir karışım için de hekiminizden bilgi alırsanız bunu yapabilirsiniz.
Kuru mama konusunda da mutlaka hekiminizin önerdiği bir mamayı kullanın. Süper Premium sınıfındaki mamaları tercih etmenizi ısrarla öneririm. Çeşitli kronik hastalıklar gibi bazı spesifik durumlarda yine hekiminizin önerisi ile hayvanınızın sağlık problemine yönelik Veteriner diet mamalar kullanabilirsiniz.
Unutmayın, onlarla ne kadar uzun süre beraber yaşamak istiyorsanız, gıda tüketimlerini o kadar dikkatli ve dengeli tutmalısınız.
Sevgiler…