Kediler kendilerine has karakterleri, estetik ve sevimli görünüşleri, ama en çok da bizlerle kurdukları harika ilişkiler sebebiyle en yakın dostlarımızdan biri, hem de binlerce yıldır. Tüm evcil kedilerin atası Afrika yaban kedisi ancak hepsi ortak bir atadan gelmiş olsa da günümüz evcil kedilerinin görüntüleri arasında ciddi farklılıklar bulunuyor. Bu farklılıkların en önemlisiyse tüyler. Bazı kedi cinsleri kısa tüylüyken bazıları uzun tüylü, yazımızın konusuysa pofuduk halleri ile kalpleri çalan uzun tüylü kedi cinsleri. İşte karşınızda kediler aleminin en pofuduk üyeleri olan tüylü kediler.
Maine Coon
Şüphesiz ki uzun tüylü kediler arasında en tanınanlardan biri Maine Coon. Bu tüylü kedilerin tek özellikleri tüylü olmaları değil çünkü Maine Coon en büyük evcil kedi cinsleri arasında da yer alıyor, pardon arasında yer alıyor dememeliydik, aslında bu tüylü kediler en büyük evcil kediler 🙂 . Maine coon kedilerin bazıları öylesine büyükler ki insan gördüğünde şaşırmadan duramıyor, kısacası tüylü dev pofuduklar olarak Maine coon kediler tüylü kedilerin en popülerlerinden biri.
Norveç Orman Kedisi
Yine sadece tüylü değil büyük kedilerden biri olan Norveç orman kedisi adından da anlaşılabileceği gibi soğuk iklimin hakim olduğu Norveç’e özgü bir ırk ve tüyleri de onu soğuktan koruyacak şekilde uzun. İnanılmaz estetik görünen bu kediler soğuk iklim kedileri ama karakterleri sıcacık. Son yıllarda ülkemizde de gittikçe popülerleşmeye başlayan Norveç orman kedisi tüylü kedi denilince akla gelen ilk ırklardan biri olma yolunda hızla ilerliyor.
Ankara Kedisi
Evet, tüylü kedi cinsleri listesinde ülkemizin tüm dünyada tanınan güzelliği Ankara kedisi de var elbette. Hatta Ankara kedisi “en eski uzun tüylü kedi cinsi” olarak kabul ediliyor, bunun da altını çizmemizde fayda var. Bugün var olan uzun tüylü kedi cinslerinin çoğunun Ankara kedisinden geldiğine inanılıyor, dolayısıyla Ankara kedimiz uzun tüylü kediler arasında kesinlikle ayrıcalıklı bir yere sahip.
İran Kedisi
Uzun tüylü kedi denilince çoğu kişinin aklına ilk gelen ırklardan biri İran kedisi. Uzun ipeksi tüyleri, basık burnu ve kocaman gözleri ile kendine has bir görünüşü olan bu kediler yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada en fazla birlikte yaşanan kedi cinsleri arasında yer alıyor. Ancak bu pofuduk kedilerin basıl burunları sebebiyle ne yazık ki birçok ciddi sağlık sorununa da yatkınlığı var, o nedenle eğer bir İran kedisi evlat edinmeyi düşünüyorsanız bakımı için uzun tüylerini düzenli taramanızın yeterli olmayacağını, muhtemelen sık sık veteriner ziyaretleri yapmak zorunda kalacağınızı bilmelisiniz.
Himalayan
İsminde Himalaya geçmesi bu kedilerin Himalaya Dağları ile ilgisi olduğunu düşündürse de aslında Himalayan kedilerinin ismindeki Himalaya ibaresinin dağlarla hiçbir ilgisi yok. Himalayan kedisi tüylerinin rengi Himalaya tavşanına benzediği için bu ismi almış. Hemen yukarıda bahsettiğimiz İran kedisi ile Siyam kedisin melezlenmesiyle elde edilmiş bir ırk olan Himalayan ilk başlarda “uzun tüylü Siyam kedisi” olarak anılsa da sonradan bu ismi alarak ayrı bir ırk olarak kabul edilmiş.
Birman
Ataları Burma’da bulunan Budist tapınaklarının kedileri olan Birman kedileri hem uzun tüylüler hem de çok güzeller. Siyam kedilerini andırır şekilde koyu renk yüze ve kuyruğa sahip olan Birman kedileri uzun, ipeksi tüyleri ve mavi gözleri ile en güzel uzun tüylü kedilerden biri olarak anılmayı fazlasıyla hak ediyorlar. Bu arada çok enerjik ve oyuncu olmaları da bu kedilerle birlikte yaşamayı çok daha neşeli hale getiriyor.
Ragdoll
Amerika kökenli bir uzun tüylü kedi cinsi olan Ragdoll ülkemizde pek fazla tanınmasa da dünyada hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip. Yumuşacık ipeksi tüyleri, genellikle çok güzel bir mavi renkte olan gözleri ile Ragdoll hakikaten insanı ilk görüşte kolayca kendine hayran bırakabilecek bir kedi ırkı. Bu estetik kediler de bu arada en büyük kedi cinsleri arasında yer alıyorlar, yani hem uzun tüylü hem de kocamanlar :).