Çalışkanlığı ve yüksek korumacı yapısı nedeniyle çoban köpeği ırkları arasında bulunan Australian Shepherd cinsi köpekler genellikle bekçi köpeği olarak tercih edilirler. Tüm diğer köpekler gibi sahiplerine olan sadakatleriyle ön plandadırlar. Bundan dolayı sadece çoban köpeği olarak değil refakatçi köpek olarak da popüler konumdalar. Orta boy köpek ırkından olan Australian Shepherd’lar renkli kürkleriyle de görenleri kendisine hayran bırakır. Şimdi bu muhteşem dostumuzu daha yakından tanıyalım.
Australian Shepherd Kökeni
Australian Shepherd ismi sizi yanıltmasın. Zira kökenleri Avustralya değil. Bask’ta yaşayan çiftçilerin beraberlerinde onları da Avustralya’ya götürmeleriyle orada çoğalmışlar ve isimlerini oradan almışlardır. 1849 senesinde Altın Hücumu döneminde de Amerika’ya getirilen Australian Shepherd’ların en büyük gelişim dönemleri Kuzeybatı Amerika’da gerçekleşti. 1993’te ise Amerikan Kennel Kulübü Australian Shepherd cinsi köpekleri resmi olarak kayda geçirmiştir.
Australian Shepherd Fiziksel Özellikleri
Australian Shepherd cinsi köpekler orta boyutlu köpek ırkındandır. Atletik görünümleriyle göz dolduran bu köpekler kürklerinde bulunan rengarenk benekleriyle bir tablo gibidir adeta.
- Erkek ve dişi Australian Shepherd’lar hemen hemen aynı boyutlardadır. Ne kilo ne de boy açısından birbirlerinden aşırı farkları yoktur.
- Her iki cinsiyetin de boyutu yaklaşık olarak 43 – 48 cm yüksekliğindeyken kiloları ise ortalama 14 – 16 kilogram arasında seyreder.
- Güçlü ve kaslı bir yapıya sahip olan bu Australian Shepherd’lar düzenli egzersiz ve iyi beslenme ile iri ve güçlü bir yapıya sahiplerdir.
- Orta uzunluktaki tüyleriyle pek fazla dökülme sorunuyla karşı karşıya kalmazlar.
- Çift katlı tüy yapısına sahip olan bu köpekler farklı iklimlere kısa sürede uyum sağlayabilirler.
- Kızıl, ciğer rengi, krem, mavi tonlarıyla karışık beyaz gibi farklı renklerde kürke sahip olabilen bu köpeklerin vücutları bacaklarından biraz daha uzundur.
- Oval biçimdeki gözleri koyu kahverengidir.
- Diş yapıları bir makas gibi birbirine geçtiğinden dikkat çeker.
Australian Shepherd Karakteri
- Sahibine bağlılığıyla tanınan Austaralian Shepherd’ler insanına karşı aşırı neşeli ve nazikken insanının etrafındaki yabancılara karşı sert ve hoşgörüsüzdür. İnsanını kıskanabilir ve cesur yapılarından dolayı etraftaki tehlikelerden onu ölümü pahasına korur.
- Oldukça enerjik olan bu güzel köpeğin hareketsiz durması alışıldık şey değildir. Sürekli koşturup zıplamak ister. Bundan dolayı onları uzun süre ev ortamında tutarak mutlu olmalarını bekleyemeyiz.
- Tek başına bırakılmaktan nefret eden köpekler sahiplerinden sürekli ilgi görmek ister. Sizden bekledikleri ilgiyi göremedikleri taktirde keyifsiz ve sinirli görünebilirler. Bir Australian Shepherd sahipleniyorsanız onu ilgiye boğmanız gerektiğini unutmayın.
- En akıllı ıraklardan biri olan Australian Shepherd’lar onlara verilen komutları kolayca öğrenerek sahiplerini mutlu ederler. Sahiplerinin mutluluğu onlar için çok önemli olduğundan onların sözlerinden çıkmamaya ekstra özen gösterirler.
- Yaşadıkları evdeki çocuklarla kısa sürede mükemmel ilişki kurabilen bu köpekler yabancı çocuklara karşı da mesafelerini korurlar.
- Fazla havlama huyları yoktur.
Australian Shepherd Bakımı
Orta uzunluktaki tüyleri aşırı bakım gerektirmez. Haftada bir kez taranması yeterlidir. Sık bir yıkama da istemeyen bu köpeklerin aşırı yıkanması sonucu tüy sağlığı bozulabilir bu yüzden dikkat edilmelidir. Tüyleri aşırı uzamadıkça tıraşa ihtiyaç duyulmaz. Tırnak bakımı da düzenli yapılmalıdır. Bunlar haricinde bu güzel köpeklere bahçeli bir evde bakmıyorsanız günlük egzersizlerini de atlatmamalısınız.
Australian Shepherd’ların Yatkın Oldukları Bazı Hastalıklar
- Uzun ve sarkık kulaklı köpeklerde görülen yaygın sağlık problemlerinden biri olan sağırlık, Australian Shepherd köpekleri içinde geçerli. Bundan dolayı veteriner hekime her gidildiğinde duyma yetisi dikkatle kontrol edilmelidir.
- Katarakt problemine yatkın olan Australian Shepherd köpeklerinin göz kontrollerinin düzenli olması gerekir. Özellikle yaş ilerledikçe köpeğinizde katarakt problemi görülme olasılığı artar.
- Koroner kalp hastalığına da yatkınlığı olan bu köpeklerin beslenme programlarına aşırı yağlı gıdaların olmaması önerilir. Veteriner hekimin kontrolleri düzenli olduğu taktirde bu tip hastalıklar önceden tespit edilip tedavisi kolayca yapılabilir.